Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Napoleonka kokosowa

2.0
(4)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto francuskie 2 op.
mleko 1 litr
budyń kokosowy 3 op.
cukier waniliowy 2 op.
wiórki kokosowe 100 g
jajko 4 szt.
masło 2 kostki
cukier puder

Przepis i sposób przygotowania na: Napoleonka kokosowa

Rozwałkować i osobno upiec 2 placki z kupnego ciasta francuskiego.

Z mleka odlać 1 szklankę, a resztę zagotować z cukrem waniliowym.
W odlanym mleku rozprowadzić budyń kokosowy oraz całość zmiksować z jajkami.
Do gotującego się mleka wlać masę budyniowo-jajeczną i mieszać mikserem, aż budyń dobrze zgęstnieje.
Pozostawić do ostygnięcia, a następnie schłodzić.

Zmielić wiórki kokosowe.
Miękkie masło utrzeć na puch z dodatkiem cukru pudru do smaku i stopniowo dodawać schłodzony budyń oraz zmielone wiórki kokosowe - stale miksujac.
Gotowy krem przełożyć na ciasto, rozprowadzić równą warstwą i nakryć drugim ciastem.
Obciążyć deseczką i pozostawić na kilka godzin lub na całą noc.

Przed pokrojeniem posypać cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Monika63 02.09.2012 22:48
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak