napoleonka

napoleonka

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

mała łyż.

gniazd

mała puszka

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mleko

    2 szklanki
  • masło

    20 dag
  • śmietana kremówka

    1 szklanka
  • cukier puder

    3-4 łyżek
  • cukier waniliowy

    1 łyżka
  • Żelatyna wieprzowa Prymat

  • ciasto francuskie

    45-50 dag
  • krem do karpatki

    1 opakowanie
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania napoleonka

Upiec trzy ciasta mrożone według przepisu na opakowaniu.
W szklance mleka rozmieszaj krem karpatka, pozostałe mleko zagotuj, wlej rozmieszany krem z mlekiem ciągle mieszając ponownie zagotuj. Po zagotowaniu odstaw do ostudzenia mieszając od czasu do czasu. Zimny krem dodawaj do masa, cały czas miksując. Żelatynę namocz w odrobinie zimnej wody, po czym lekko podgrzewając rozpuścić. Śmietanę ubić z jedną łyżką cukru pudru i cukrem waniliowym, a następnie dodać żelatynę.
Przestudzony pierwszy placek posmarować kremem przykryć drugim posmarować go pozostałym kremem i bitą śmietaną. Na wierzch połóż trzeci placek posyp resztą cukru pudru.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (8)

m1monika 08.11.2013 12:35
pycha ciasto :-)
kate.500 06.11.2013 11:07
bardzo smaczna
okrysia 30.10.2013 17:04
SMACZNE TO!
gosia56 11.10.2013 16:30
dawno nie jadłam
Dorian 09.10.2013 10:37
pyszne ciacho
Milena87 08.10.2013 00:16
chętnie bym spróbowała ten napoleonki
Janina 07.10.2013 13:30
Bardzo lubię napoleonkę;)
msmors 07.10.2013 13:27
same pyszności

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat