Składniki
kostka
g
kg
gramów
mała łyż.
gniazd
mała puszka
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
mleko
2 szklanki -
masło
20 dag -
śmietana kremówka
1 szklanka -
cukier puder
3-4 łyżek -
cukier waniliowy
1 łyżka -
Żelatyna wieprzowa Prymat
-
ciasto francuskie
45-50 dag -
krem do karpatki
1 opakowanie
Przepis i sposób przygotowania napoleonka
W szklance mleka rozmieszaj krem karpatka, pozostałe mleko zagotuj, wlej rozmieszany krem z mlekiem ciągle mieszając ponownie zagotuj. Po zagotowaniu odstaw do ostudzenia mieszając od czasu do czasu. Zimny krem dodawaj do masa, cały czas miksując. Żelatynę namocz w odrobinie zimnej wody, po czym lekko podgrzewając rozpuścić. Śmietanę ubić z jedną łyżką cukru pudru i cukrem waniliowym, a następnie dodać żelatynę.
Przestudzony pierwszy placek posmarować kremem przykryć drugim posmarować go pozostałym kremem i bitą śmietaną. Na wierzch połóż trzeci placek posyp resztą cukru pudru.
Komentarze (8)