Napoleonka

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mleko

    1 litr
  • margaryna

    1
  • cukier kryształ

    3 szkl
  • cukier wanilinowy

    1
  • żółtka

    3
  • mąka pszenna

    3/4 szkl
  • mąka ziemniaczana

    1/4 szkl
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Zagotować:
1/2 litra mleka
1 margaryne
1 szkl. cukru
1 cukier waniliowy

Do gotującego się mleka wlać wyrobione:
1/2 litra mleka (1,5 szklanki)
3 żółtka
3/4 szkl. mąki pszennej
1/4 szkl. mąki ziemniaczanej

Gotować stale mieszając na małym ogniu aż budyń zgęstnieje.
Przestudzić.

Dno blaszki wyłożyć krakersami lub herbatnikami, na nie wylać ostudzony budyń i przykryć drugą warstwą krakersów lub herbatników.

Całość posypać cukrem pudrem.

Ciasto najlepiej smakuje na drugi dzień.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Noruas 09.02.2014 00:40
mniam! pyszny przepis!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat