Napoleonka

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mleko

    1 litr
  • margaryna

    1
  • cukier kryształ

    3 szkl
  • cukier wanilinowy

    1
  • żółtko jajek

    3
  • mąka pszenna

    3/4 szkl
  • mąka ziemniaczana

    1/4 szkl
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Zagotować:
1/2 litra mleka
1 margaryne
1 szkl. cukru
1 cukier waniliowy

Do gotującego się mleka wlać wyrobione:
1/2 litra mleka (1,5 szklanki)
3 żółtka
3/4 szkl. mąki pszennej
1/4 szkl. mąki ziemniaczanej

Gotować stale mieszając na małym ogniu aż budyń zgęstnieje.
Przestudzić.

Dno blaszki wyłożyć krakersami lub herbatnikami, na nie wylać ostudzony budyń i przykryć drugą warstwą krakersów lub herbatników.

Całość posypać cukrem pudrem.

Ciasto najlepiej smakuje na drugi dzień.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Noruas 09.02.2014 00:40
mniam! pyszny przepis!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat