Napój chlebowy korzenno-cytrusowy

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • cukier waniliowy

    50 g
  • cukier do smaku

  • miód

    4-5 łyżek
  • woda

    4 litry
  • goździki

    2-3 szt.
  • ziele angielskie

    5 ziaren
  • cynamon

    2-3 kawałki
  • imbir

    5 cm
  • rodzynki

    100 g
  • cytryna

    1 duża
  • pomarańcza

    1 szt.
  • chleb żytni

    1/4-1/3 kg
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Wodę zagotować z przyprawami korzennnymi, pokrojonym cynamonem, cukrem i startą skórką z cytryny i pomarańczy (bez białego albedo).
Dodać rodzynki, nakryć i gotować 45-60 minut na małym ogniu.
Odstawić do ostygnięcia, nie odkrywając - następnie dodać miód, cukier waniliowy i bardzo dokładnie wymieszać.
Dołożyć pokrojony w dużą kostkę chleb, drożdże i sok wyciśnięty z cytryny i pomarańczy.
Garnek nakryć i pozostawić w temperaturze pokojowej na 2-3 doby.
Napój odcedzić jak najdokładniej - najlepiej przez 2 warstwy tetry przełożonej warstwą waty.
Przelać do 5 litrowej butli po wodzie mineralnej, zakręcić i odstawić w dość chłodne miejsce na kilka dni.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Monika63 20.08.2012 08:56
ciekawy pomyał
eagle 30.06.2012 10:56
Ciekawy przepis...
Habibi 24.06.2012 06:39
<b>* serdecznie zapraszam do korzystania z moich różnorodnych przepisów i mam nadzieję, że każdy znajdzie tutaj coś smacznego dla siebie :) *</b>

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat