Namoura - arabskie ciasto z kaszy manny i wiórek kokosowych (bez jajek i mąki)

Namoura - arabskie ciasto z kaszy manny i wiórek kokosowych (bez jajek i mąki)

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Forma o wymiarach około 19,5 x 19,5 cm

  • kasza manna

    2 szklanki
  • wiórki kokosowe

    1/2 szklanki
  • cukier

    1/2 szklanki
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • mleko

    1 szklanka
  • olej rzepakowy

    200 ml

Syrop cukrowy

  • woda

    1/2 szklanki
  • cukier

    1 szklanka
  • sok z cytryny

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Namoura - arabskie ciasto z kaszy manny i wiórek kokosowych (bez jajek i mąki)  foto
W pierwszej misce należy wymieszać kaszę, wiórki kokosowe, cukier oraz proszek do pieczenia, a w drugiej - mleko z olejem.
Krok 2 - Namoura - arabskie ciasto z kaszy manny i wiórek kokosowych (bez jajek i mąki)  foto
Wszystkie składniki dokładnie połączyć i przełożyć do formy wysłanej papierem do pieczenia.
Piec (w rozgrzanym piekarniku) około 30-35 minut w 180 stopniach - do momentu, aż ciasto będzie zarumienione.
Krok 3 - Namoura - arabskie ciasto z kaszy manny i wiórek kokosowych (bez jajek i mąki)  foto
W międzyczasie przygotować syrop cukrowy.
Wodę należy zagotować, a następnie wymieszać z cukrem (powinien się rozpuścić) oraz kilkoma kroplami soku z cytryny.
Całość gotować około 10 minut na małym ogniu.
(Część wody powinna odparować, a syrop odrobinę zgęstnieć. Po ostudzeniu będzie bardziej gęstszy.)
Krok 4 - Namoura - arabskie ciasto z kaszy manny i wiórek kokosowych (bez jajek i mąki)  foto
Upieczone i gorące ciasto pokroić (w formie) na niewielkie kawałki, polać lekko gęstym syropem cukrowymi odstawić - aż syrop wsiąknie.
Diana Rusiłowicz
(1 szklanka = 250 ml); Jest to ciasto arabskie, a można nawet rzec, że i deser - z semoliny/kaszy manny i wiórek kokosowych. Nie zawiera mąki, ani jajek, ale jednak nie należy do fit słodkości.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (14)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Diana Rusiłowicz

27.03.2017 00:25
Polecam wypróbować, jest pyyyyszne. Już sporo osób je upiekło - biorąc przepis z mojego bloga.

Diana Rusiłowicz

27.03.2017 00:24
Dziękuję :)

wyattearp

26.03.2017 16:08
jestem ciekawa smaku:)

Babeczka35

26.03.2017 08:24
Super ciasto.

gusia1000

26.03.2017 01:43
Dobre ciasto.

Diana Rusiłowicz

26.03.2017 00:25
Polecam....!

Diana Rusiłowicz

26.03.2017 00:25
Dziękuję :)

Diana Rusiłowicz

26.03.2017 00:24
Ciasto jest pyszne i konsystencją przypomina zwykły wypiek.

aga3103

25.03.2017 23:09
Muszę spróbować :)

Ola1984

25.03.2017 19:24
Bardzo ciekawa propozycja :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat