Nalewka ze śliwek węgierek z korzenną nutą

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • wódka

    1 litr
  • sok wyciśnięty z pomarańczy

    1 sztuka
  • laska wanilii

    1/2 sztuki
  • Cynamon cały Prymat

    1 sztuka
  • cukier

    2 szklanki
  • Goździki całe Prymat

    5 sztuk
  • śliwki węgierki

    1 kilogram
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Nalewka ze śliwek węgierek z korzenną nutą foto
Umyte i wydrylowane śliwki kroję na drobne kawałki i wkładam do wyparzonego słoja. Dodaję połamany na mniejsze kawałki cynamon, przekrojoną wzdłuż wanilię i goździki.
Krok 2 - Nalewka ze śliwek węgierek z korzenną nutą foto
Całość zalewam wódką, szczelnie zamykam i odstawiam na miesiąc w ciepłe miejsce. Od czasu do czasu poruszam słojem.
Krok 3 - Nalewka ze śliwek węgierek z korzenną nutą foto
Po tym czasie zlewam nalewkę i wyciskam owoce przez czystą lnianą ściereczkę.
Sok pomarańczowy zagotowuję z cukrem i mieszam, aż cukier się rozpuści. Syrop łączę z nalewką i odstawiam na jedną dobę.
Następnie filtruję nalewkę i rozlewam do butelek.
Krok 4 - Nalewka ze śliwek węgierek z korzenną nutą foto
Już po 6 tygodniach nalewka nadaje się do picia, ale oczywiście jak każda inna w miarę upływu czasu znacznie zyskuje na smaku.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (19)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Klausia 16.01.2014 17:23
bardzo mi się podoba :)
anemon 10.01.2014 08:11
@Alex_M, świetny wybór, cieszę się, że Ci się podoba.
Alex_M 09.01.2014 11:10
fantastyczne dodatki w tej nalewce :)
anemon 27.10.2013 13:42
Właśnie tak jak piszesz @caralajna, choć wanilia dodaje słodkości i łagodności, to pozostałe przyprawy i śliwki sprawiają, że nalewka świetnie rozgrzewa.
caralajna 27.10.2013 07:31
ciekawy pomysł z dodatkiem korzennych przypraw, jeszcze mocniej rozgrzewa :)
misia53 26.06.2013 09:25
Iza , jak przetestujesz to mi powiesz....hihi....
IZABELA29 26.06.2013 08:24
z robaczkami może była by smaczniejsza
misia53 25.06.2013 16:17
bardzo bym chciała taką zrobić , szkoda ze moje węgierkowe drzewo zawsze serwuje mnóstwo robaczywych sliwek
barbara11561 12.03.2013 15:11
świetna naleweczka
anemon 08.01.2013 19:39
Dziękuję i ten przepis polecam szczególnie, bo nalewka naprawdę jest świetna.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat