Nalewka z suszonych i świeżych śliwek

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • suszone śliwki bez pestek

    100 gram
  • śliwki węgierki

    1 kilogram
  • rodzynki

    50 gram
  • laska wanilii

    1 sztuka
  • cukier

    300 gram
  • wódka

    1 litr
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Śliwki węgierki umyj, przekrój na połówki i usuń pestki. Rodzynki i śliwki suszone wypłucz gorącą wodą, odsącz na sitku i dokładnie osusz na ręczniku papierowym.

Rodzynki oraz śliwki suszone i węgierki przełóż do dużego słoja i zasyp je cukrem. Słój ustaw na słonecznym parapecie na jeden dzień, aby owoce puściły sok. Zalej owoce wódką, włóż przeciętą wzdłuż na pół laskę wanilii i odstaw słój na 5 tygodni, od czasu do czasu potrząsaj słojem, aby rozpuścił się cukier.

Po upływie 5 tygodni przecedź nalewkę do czystego słoja, który następnie szczelnie zamknij i odstaw na tydzień. Następnie przefiltruj nalewkę, rozlej ją do butelek, zakorkuj i odstaw na pół roku do piwnicy.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (10)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Granita 16.05.2013 00:49
bardzo ciekawy pomysł i jednocześnie przepis
Adam/ZUB3R 20.02.2013 17:33
smaczna
anemon 08.11.2012 10:47
Dodatek suszonych owoców robi różnicę, nalewka jest bardzo smaczna i smakuje nieco inaczej i wydaje mi się jakby była mocniejsza.
caralajna 08.11.2012 07:36
robiłam w tym roku nalewkę tylko ze świeżych i bardzo mi smakuje, ciekawe jak smakuje z mieszanych
alaaa 26.08.2012 21:07
miałam okazję spróbować śliwkowej nalewki była pyszna
Krzysztof27 02.02.2012 14:59
świetnr
Grazyna0211 11.12.2011 13:14
super naleweczka
caroline1983 02.11.2011 16:55
dobre na jesienne i zimowe wieczory :)
IZABELA29 24.10.2011 10:28
ciekawe jak smakuje?
ben-ka 24.10.2011 09:56
takiej jeszcze nie robiłam:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat