nalewka z orzechów włoskich

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • orzechy włoskie

    15 szt
  • cukier

    3 ŁYŻKA
  • wódka

    4 SZKLANKI
  • spirytus

    0,5 szklanki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Umyte zielone orzechy, zebrane w lipcu, kroimy w plasterki( polecam założyć rękawiczki), wrzucamy do słoja i zalewamy wódką i spirytusem. Tak przygotowane orzechy odkładamy na miesiąc w ciepłe miejsce i co kilka dni potrząsamy słojem. Po miesiącu zlewamy alkohol, a pozostałe w słoju orzechy zasypujemy cukrem na kilka dni, aż cukier się rozpuści i powstanie syrop. Tak powstały syrop łączymy z uprzednio powstałym nalewem i pozostawiamy na 2 dni. Po dwóch dnia filtrujemy i rozlewamy do butelek. Nalewka gotowa:)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (12)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Stenka 19.10.2014 14:06
zdrowa i dobra
zbigniew1975 14.10.2013 20:22
oj tak pyszna wsam raz na problemy żołądkowe
gosia561 23.04.2012 23:17
babuni:)
KAROLA 05.02.2012 23:38
na zdrówko
Marzena34 03.02.2012 09:00
swietne
ewaa 15.01.2012 19:54
super
treonina 12.12.2011 21:50
o! to muszę wypróbować!
Maniek2 12.12.2011 16:02
super
krzysiu510 11.12.2011 20:32
dora na dolegliwości żołądkowe
Teresa19 05.12.2011 19:04
fajna

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat