Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

nalewka z jeżyn

2.0
(4)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

jeżyny 1,5 l
cukier 1 kg
spirytus 0,5 l

Przepis i sposób przygotowania na: nalewka z jeżyn

Kroki postępowania

1
Dojrzałe jeżyny umyj, odsącz i włóż do dużego słoja. Przesyp je cukrem. Słój zamknąć i odstawić na około 10 dni w ciemne miejsce.
Krok 1 - nalewka z jeżyn foto
2
Następnie wlej 0,5l spirytusu. Słój zamknij i odstaw na około 1 miesiąc. Pamiętaj aby co kilka dni potrząsać słojem, aby cały cukier dobrze się rozpuścił.
Krok 2 - nalewka z jeżyn foto
3
Po miesiącu zlać sok z jeżyn poprzez sito.
Krok 3 - nalewka z jeżyn foto
4
Aby uniknąć pestek w nalewce najlepiej cały sok przesączyć jeszcze raz przez gazę.
Krok 4 - nalewka z jeżyn foto
5
Tak przygotowaną nalewkę przelej do karafek. Najlepszy smak nalewka uzyska po około 6 miesiącach.
Krok 5 - nalewka z jeżyn foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Stenka 28.07.2016 18:29
Smaczna nalewka, ja zwykle daje mnie cukru
Wacław 18.09.2014 09:51
pyszniutka ;-)
Anna169Hosz 17.09.2014 09:34
Rarytasik... zazdroszczę :)
Jusiaa 16.09.2014 22:51
Robiłam pierwszy raz w tym roku z jeżyn i jest bardzo dobra :)
irenka 16.09.2014 20:12
na pewno pyszna,z jeżyn jeszcze nie robiłam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak