Przepis i sposób przygotowania na: Nalewka z dzikiej róży
Owoce przesypać do większego słoja, dodać do nich cukier, przyprawy i przegotowaną oraz wystudzoną wodę wymieszaną ze spirytusem, wymieszać i po zakręceniu odstawić na parapet na dwa miesiące.
Na początku należy każdego dnia mieszać słojem, aby cukier się rozpuścił. Po upływie dwóch miesięcy nalewkę wylać na sitko wyłożone gazą i zostawić do dokładnego odsączenia się owoców (dodatkowo delikatnie wyciskałam płyn z owoców) , odsączoną całą nalewkę ponownie przelać do słoika i dodać miód oraz wódkę ( ja dałam połowę wódki) , wymieszać i odstawić na miesiąc.
Po miesiącu delikatnie zlać klarowną nalewkę, a powstały na dnie osad wylać. Nalewkę przelać do butelek i odstawić do leżakowania na kilka miesięcy, ponoć im dłużej stoi tym jest lepsza choć my nie wytrzymaliśmy nawet dwóch miesięcy jej leżakowania :)