Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Nalewka z aloesu "aloesówka"

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

sok aloesowy 0,5 l
miód pszczeli 0,5 l
spirytus 0,5 l
sok z cytryny 0,5 l

Przepis i sposób przygotowania na: Nalewka z aloesu "aloesówka"

Sok z aloesu można przygotować z aloesu rosnącego w domu. Roślina nie może być starsza niż pięć lat. Należy 3 dni przed robieniem nalewki, zdjąć ją z okna i nie podlewać. Następnie oderwać najniższe listki, umyć i przełożyć do lodówki. Po kilku dniach obrać ze skórki. Miąższ pokroić na kawałki a następnie zmielić. Aby otrzymać1/2 l soku z aloesu należy zużyć dość duży krzaczek. Następnie do soku z aloesu dodajemy płynny miód pszczeli (jeśli miód się skrystalizował należy ogrzać go w kąpieli wodnej), spirytus i sok z cytryn. Całość dokładnie mieszamy. Gotową nalewką przelewamy do ciemnych butelek, odstawiamy w chłodne i ciemne miejsce na tydzień, co jakiś czas wstrząsamy butelkami. Po tygodniu nalewka z aloesu jest gotowa.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak