Nalewka wiśniowa na rumie

Nalewka wiśniowa na rumie

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • wiśnie

    1/2 kilograma
  • rum

    1/4 litra
  • wódka

    1/4 litra
  • cukier

    250 gram
  • cynamon Prymat

    1 sztuka
  • migdały

    3 sztuki
  • skórka z cytryny

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Z opłukanych i osuszonych wiśni usuwam pestki. Wiśnie przekładam do wyparzonego słoja, dodaję posiekane migdały, obrany i pokrojony na cienkie plasterki imbir. Starannie umytą cytrynę cieniutko obieram. Skórkę z połowy cytryny kroję ja małe kawałki i wkładam do słoja. Dodaję pokruszoną korę cynamonu i cukier. Wlewam rum i wódkę, dokładnie zamykam słoik i odstawiam go na 6 tygodni.

Po tym czasie zlewam nalewkę i odstawiam do piwnicy na 6 miesięcy.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (14)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

anemon

26.05.2013 22:29
Mam nadzieję, że wypróbujesz i będzie Ci smakowała.

Katarzyna/kate1980

21.05.2013 18:49
koniecznie muszę wypróbować

Grazyna0211

01.04.2013 18:28
bardzo lubię wszelkiego rodzaju wiśniówki

barbara11561

18.03.2013 04:04
naleweczka rewelacja,tylko się delektować smakiem i zapachem:)

caralajna

29.09.2012 17:56
musi być pyszna

ben-ka

14.01.2012 11:30
jeżeli z rumem to faktycznie bardzo aromatyczna:)

Dorian

03.12.2011 13:58
pycha

anemon

05.11.2011 20:15
Tak, ta nalewka jest bardzo smaczna i aromatyczna.

caroline1983

05.11.2011 16:57
pewnie niesamowicie pachnie

Mariusz10

03.11.2011 20:01
lubię taką

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat