Nalewka śliwkowa z suszem.

Nalewka śliwkowa z suszem.

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • śliwki węgierki

    1 kg
  • śliwki suszone

    10 dag
  • rodzynki

    3 dag
  • laska wanilii

    1 szt
  • cukier

    40 dag
  • spirytus

    1/2 ltr
  • wódka

    1/2 ltr
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Nalewka śliwkowa z suszem.

Umyte śliwki wydrylować i zachować kilka pestek.Włożyć do gąsiorka lub słoja z pozostawionymi pestkami przesypując cukrem.Dodać suszone śliwki i rodzynki,zalać spiytusem szczelnie zakręcić i odstawić na trzy tygodnie.
Po tym czasie zleac nalew a do śliwek włożyć przekrojoną wzdłuż laskę wanilii i zalać je wódką,Odstawić na 2 tygodnie.Po tym czasie przecedzić nalewkę ,połączyć ją z wcześniej zlanym spirytusem,wymieszać i przelać do butelek.
Proponuje się aby nalewka stała w piwnicy pół roku ale......
Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (19)

ben-ka 22.12.2016 21:12
Smaczna, aromatyczna, polecam !
Motorek 13.01.2014 10:13
extra naleweczka
IZABELA29 09.12.2013 10:16
musi być pyszna
IZABELA29 18.10.2013 14:59
na zdrowie...
barbara11561 14.10.2013 23:11
pysznie wyglądają te naleweczki:)
Ada-Gaba 14.10.2013 06:45
takiej jeszcze nie próbowałam
IZABELA29 13.10.2013 09:49
oj tak trzeba się zebrać ..
kate.500 12.10.2013 15:33
smaczna naleweczka
anemon 12.10.2013 11:59
W takim razie robimy.
ben-ka 12.10.2013 10:45
Jak zrobicie zbiórkę:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat