Nalewka malinowa

Nalewka malinowa

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Nalewka z malin na grypę i przeziębienie. W sezonie, gdy mam maliny, robię soki, nalewki i frużelinę, wszystko zamykam do słoików na zimę.
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • maliny

    1 kg
  • spirytus

    0.5 litra
  • woda

    2 szklanki
  • cukier

    500 g
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Owoce dojrzałe umyć i przebrać, wsypać do słoja zasypać cukrem, przykryć gazą, odstawić na parapet na około 5 dni do wypuszczenia soku.
Następnie wymieszać przegotowaną i ostudzoną wodę ze spirytusem i wlać do malin, odstawić z powrotem na parapet na 1,5 miesiąca.
Codzienne powinno się wstrząsnąć słojem, aby cukier się rozpuścił.
Po tym czasie odcedzić zlać do butelek i odstawić w ciemne miejsce na kilka miesięcy.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

bietka

14.02.2019 19:51
Malinowa nalewka jest najlepsza : )

danielek

13.02.2019 06:29
No spoko nalewka.Ma moc :)

Bożena Matuszczyk

12.02.2019 09:43
Na zimowe wieczorki w sam raz.;)Pyszna.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat