Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Nalewka malinowa

3.0
(16)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Nalewka z malin na grypę i przeziębienie. W sezonie, gdy mam maliny, robię soki, nalewki i frużelinę, wszystko zamykam do słoików na zimę.

Składniki:

maliny świeże 1 kg
spirytus 0.5 litra
woda 2 szklanki
cukier 500 g

Przepis i sposób przygotowania na: Nalewka malinowa

Owoce dojrzałe umyć i przebrać, wsypać do słoja zasypać cukrem, przykryć gazą, odstawić na parapet na około 5 dni do wypuszczenia soku.
Następnie wymieszać przegotowaną i ostudzoną wodę ze spirytusem i wlać do malin, odstawić z powrotem na parapet na 1,5 miesiąca.
Codzienne powinno się wstrząsnąć słojem, aby cukier się rozpuścił.
Po tym czasie odcedzić zlać do butelek i odstawić w ciemne miejsce na kilka miesięcy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

bietka 14.02.2019 19:51
Malinowa nalewka jest najlepsza : )
danielek 13.02.2019 06:29
No spoko nalewka.Ma moc :)
Bożena Matuszczyk 12.02.2019 09:43
Na zimowe wieczorki w sam raz.;)Pyszna.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak