Nalewka lipowa

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • spirytus

    1/2 l
  • kwiat lipy

    1 szklanka
  • cukier

    1/2 kg
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Zebrać szklabkę samego kwatu lipy, opłukać i wysuszyć na ściereczce. Wrzucić do słoja i zalać spirytusem. Szczelnie zamknąć i pozostawić w ciemnym miejscy na około 2 tygodnie, od czasu do czasu wstrząsając słojem. Po tym czasie przefitrować przez gazę. Zagotować w szklanki wody i rozpuścić cukier ioraz 1/2 laski wanilii . Ostudzić i dolać przefitrowany spirytus. Rozlać do butelek. Jeżeli chce się mieć nalewkę mniej procentową można dać 3 szklanki wody.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Stenka 23.06.2013 10:06
Juz niedługo można zbierać kwiat
Ela15 25.04.2013 20:26
super nalewka
Ewa104 25.03.2013 13:47
Czy w opisie nie miało być 2 szklanki wody? (jest napisane -w szklanki wody?
matesko 18.09.2012 11:11
smaczna i zdrowa
okrysia 19.08.2012 08:45
smaczna,oj trzeba spróbować
Stenka 18.08.2012 15:34
Polecam,, dobra na przeziębienie, bezsennośc i stres

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat