Nalewka brzoskwiniowa - dobrze wypływa na układ krwionośny

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • brzoskwinie

    1 kg
  • spirytus

    0,5 L 96%
  • cukier

    15-17 dag
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Owoce umyć, rozkroić i powyciągać pestki. Najlepiej jeszcze pokroić na kawałeczki.

2. Przygotować szklany słoik albo specjalną karafkę, włożyć owoce i zalać spirytusem. Naczynie zamknąć (szczelnie) i odstawić na 3-4 miesiące w chłodne i ciemne miejsce (najlepiej do piwnicy).

3. Po upływie określonego czasu zlać płyn znad owoców i przefiltrować. Dodać cukier a gdy się rozpuści rozlać nalewkę do butelek (koniecznie szklanych). Zamknąć i zalakować (najprościej oblać gorącym woskiem dookoła).

4. Aby nalewka uzyskała pełny smak najlepiej wynieść ją spowrotem w chłodne i ciemne miejsce na pól roku, by dojrzała.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
kasiek 03.02.2013 13:44
ciekawa
Adam/ZUB3R 14.01.2013 21:56
dobra!
paula99926 02.12.2012 19:02
ciekawe jak smakuje :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat