Nalewka borówkowa

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • spirytus

    50 ml
  • cukier

    13 dag
  • borówki

    50 dag
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Borówki przebrać, opłukać, przelać gotującą wodą, żeby straciły trochę goryczki a następnie osuszyć na ściereczce i wrzucić do słoja. Zalać sirytusem i pozostawić na miesiąć w nasłonecznionym miejscu. Nastepnie zlać przefitrowująć przez gazę. Zagotować pół litra wody i rozmieszać w niej cukier. Ostudzić wodę z cukrem i połączyć z nalewką sirytusową. Zlać do butelek i odstawić na kolejny miesiąc, żeby dojrzała.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (13)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Pietruszka 15.01.2014 11:09
ciekawy przeppis
Róża1 22.11.2013 22:50
pierwsza klasa ta naleweczka:-)
adelajda 15.11.2013 09:39
super naleweczka :)
Jansko 05.10.2013 14:50
wyśmienita
aisza1 18.01.2013 13:55
mniam
Stenka 17.12.2012 08:27
dziękuję za pozytywne komentarze
fictor123 15.11.2012 08:29
na pewno pyszna
matesko 02.10.2012 12:06
smaczna
Skoter 03.09.2012 14:41
wspaniała
Stenka 22.08.2012 09:26
jeszcze borówki są

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat