Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Naleśnikowy tort z czarną porzeczką

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

CIASTO

mleko 1,5 szklanki
mąka 3/4-1 szklanki
jajko 2 sztuki
proszek do pieczenia 1/4 łyżeczki
cukier 2 łyżki
olej do smażenia

SER

ser biały 500 gram
cukier waniliowy 1 łyżka
cukier puder do smaku
żółtko jajek 2 sztuki

WARSTWA PORZECZKOWA

czarna porzeczka 300 gram
cukier 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Naleśnikowy tort z czarną porzeczką

Kroki postępowania

1
NALEŚNIKI: Mleko przelewamy do miski. Dodajemy do niego jajka, mąkę, proszek do pieczenia oraz cukier. Całość dokładnie miksujemy.
Gotowe ciasto wylewamy porcjami na rozgrzaną patelnię. Smażymy kolejno naleśniki z dwóch stron do zrumienienia (u mnie wyszło 7 naleśników).
SER: Do sera dodajemy cukier waniliowy oraz żółtka. Całość miksujemy. W trakcie miksowania słodzimy do smaku (według uznania).
Krok 1 - Naleśnikowy tort z czarną porzeczką foto
2
PORZECZKA: Porzeczki przepłukujemy i osuszamy. Gotowe przekładamy do garnka, zasypujemy cukrem i zagotowujemy.
Krok 2 - Naleśnikowy tort z czarną porzeczką foto
3
Gdy owoce są miękkie i puszczą sok przecieramy je przez gęste sito (Ja otrzymałam ¾ szklanki gęstego musu).
Krok 3 - Naleśnikowy tort z czarną porzeczką foto
4
Przygotowany mus owocowy pozostawimy do ostygnięcia (ewentualnie można dodać jeszcze cukru). Po ostygnięciu otrzymamy coś w rodzaju tężejącej galaretki. Porzeczkę można przygotować np. dzień wcześniej. Ważne by zdążyła dobrze ostygnąć przed przystąpieniem do przekładania.
Krok 4 - Naleśnikowy tort z czarną porzeczką foto
5
WYKOŃCZENIE:
Na talerz wykładamy jeden usmażony naleśnik. Smarujemy go cienką warstwą sera. Na ser wykładamy cienką warstwę porzeczki. Przykładamy kolejnego naleśnika. Czynność powtarzamy do wyczerpania składników. Wierzch dekorujemy świeżymi owocami i listami. Całość delikatnie oprószamy cukrem pudrem. Torcik podajemy.
Krok 5 - Naleśnikowy tort z czarną porzeczką foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ttrytka 30.12.2015 08:22
pysznie juz nie moge się doczekać sezonu porzeczkowego
gusia1000 29.12.2015 03:49
Bardzo dobry.
dollce 28.12.2015 17:22
Wygląda obłędnie
mirosława4 28.12.2015 15:43
przepysznie wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak