Przepis i sposób przygotowania na: naleśnikowy duet
Szparagi obrać, umyć, ugotować w osolonej i osłodzonej wodzie. Pokroić. 1/3 szparagów bez części z łepkami zmiksować. 200 ml śmietany zagotować z rozgniecionym czosnkiem, dodać zmiksowane szparagi. Chwile gotować aż sos zgęstnieje. Doprawić solą, cukrem i wanilią ( ja używam cukier waniliowy domowej roboty).
Na patelni rozpuścić masło klarowane, dodać rozgnieciony czosnek, startą gałkę muszkatołową, pozostały szpinak. Dusić chwilę, posolić.
Usmażyć naleśniki z obu ciast.
Na naleśnikach z ciasta szpinakowego układać szparagi, składać na cztery, na wierzchu układać plasterki mozzarelli.
Na naleśniki ze zwykłego ciasta kłaść szpinak.
Ułożyć na blasze, zapiekać około 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Na talerzu układać po dwa różne naleśniki, naleśniki ze szpinakiem w środku polać ciepłym sosem szparagowym.