Naleśniki. Przepis podstawowy.

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    2 szklanki
  • mleko 2 %

    1 szklanka
  • woda gazowana

    1 szklanka
  • jajka

    2 sztuki
  • sól

    szczypta
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Do miski wsypujemy mąkę i sól, dodajemy mleko, wodę gazowaną i jajka, miksujemy. Ja często używam zwykłej ręcznej trzepaczki.
Ciasto wylewamy porcjami na rozgrzaną patelnię z odrobiną tłuszczu, np. oleju. Poruszamy patelnią, aby rozlać ciasto (cienki, w miarę okrągły placek). Smażymy z obu stron.
Naleśniki podajemy z ulubionymi dodatkami, np. z domowym dżemem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Ela15 02.09.2016 16:39
łatwy i fajny przepis
MagdalenaIC 31.08.2016 21:02
Tak lubię najbardziej ;) Pozdrawiam
trufelek 31.08.2016 20:26
Prosto i smacznie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat