Przepis i sposób przygotowania na: Naleśniki ze szpinakiem w sosie beszamelowym
Jajka, sól, mąkę i mleko zmiksować na jednolitą masę. Do gotowej masy dodać wodę. Ciasto odstawić na minimum 20 minut. Następnie na odrobinie rozgrzanego oleju usmażyć naleśniki.
FARSZ
Czosnek obrać i posiekać drobniutko. Na rozgrzanej patelni rozpuścić masło i podsmażyć czosnek na złocisty kolor. Do gotowego czosnku dodać szpinak i podsmażyć. Następnie dodajemy ser feta i na koniec doprawiamy solą i pieprzem.
SOS
W rondlu roztopić masło i dodać do niego mąkę. Dokładnie wymieszać by nie było grudek. Dodać mleko i zagotować. Przyprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Wrzucić starty ser. Wymieszać.
Na naleśniki nakładać farsz, zwijać. Układać w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem. Zalać sosem. Zapiekać przez 25 minut w 180C.