Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
mąka pszenna
1 szkl -
jajko
2 szt -
mleko
1/2 szkl -
woda
1/3 szkl -
olej
1/3 szkl -
sól
1/2 łyżeczki
Przepis i sposób przygotowania Naleśniki z serem i owocami
Jajka rozkłócić, wlać mleko, olej i wodę, dokładnie zmiksować. Dodać przesianą mąkę oraz sól. Zmiksować na gładkie ciasto. Odstawić na 15minut. Następnie smażyć na odrobinie oleju cienkie naleśniki, z obu stron na złoty kolor.
Nadzienie:
250g półtłustego sera,
125 serka mascarpone,
100g truskawkowego serka homogenizowanego,
1/2 laski wanilii,
3 łyżki cukru pudru,
1/2 kg mieszanych owoców (maliny, truskawki, jagody).
Twaróg zmiksować z mascarpone i serkiem homogenizowanym. Dodać cukier puder i nasiona wanilii. Dokładnie wymieszać. Masę rozsmarowywać na usmażonych naleśnikach, nałożyć ulubione owoce, złożyć. Podawać z odrobiną masy na wierzchu i mięty.
Komentarze (10)