Naleśniki z musem dyniowo-jabłkowym

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • banan

  • cynamon

  • mąka pszenna

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

SKŁADNIKI:

Ciasto:
mąka pszenna - 250g,
śmietana 30% - 200ml,
mleko 3,2% - 650ml,
jaja - 3,
cukier waniliowy - łyżeczka,
aromat waniliowy - kropla,
cukier - 2 łyżki,
szczypta soli,
olej lub oliwa - łyżka + trochę na patelnię.
Nadzienie dyniowo-jabłkowe:
miąższ dyni - 650g,
jabłka, obrane i wydrążone - 750g,
banan - dojrzały,
cukier - 3-4 łyżki,
cynamon - łyżka,
goździki całe - dałam 7 sztuk,
woda - 1/4 szklanki,
sok z cytryny - do smaku, dałam 2 łyżki,
cukier waniliowy - łyżeczka;
śmietana i cukier.

PRZYGOTOWANIE:

Przygotowujemy mus: Jabłka oraz dynię pokroić w kostkę. Do dużego rondla wlać wodę, a gdy się mocno podgrzeje, dodać jabłka i dynię. Wymieszać. Dusić pod przykryciem przez kilka minut, po czym dodać goździki, cukry, oraz cynamon. Dusić na średnim ogniu, mieszając od czasu do czasu. Gdy jabłko będzie miękkie - po około 30 minutach, dodać rozgniecionego widelcem banana oraz sok z cytryny. Podsmażyć jeszcze przez 5 minut. Doprawić do smaku cukrem, jeśli trzeba i odparować lub odsączyć płyn, jeśli zajdzie taka potrzeba. Zmiksować blenderem. Dla zaostrzenia smaku można dodać trochę gałki muszkatołowej. Przygotowujemy naleśniki: Mąkę przesiać z cukrami i solą. Dodać jaja, mleko i śmietanę. Zmiksować. Ciasto odstawić na około 40 minut w ciepłe miejsce. Przed smażeniem do ciasta dodać olej i aromat waniliowy. Patelnię leciutko natłuścić i bardzo dobrze rozgrzać. Przy pomocy dużej łyżki (chochli) nalewać cienką warstwę ciasta i rozprowadzić ją szybko ale równomiernie na patelni. Smażyć z jednej strony przez ok minutę, przewrócić na drugą stronę i smażyć przez kolejne kilkadziesiąt sekund, do lekkiego zrumienienia. Każdy naleśnik smarujemy równomiernie musem - ilość wg upodobania i dowolnie zwijam/składamy. Można je wcześniej podgrzać lub zapiec. Podajemy na gorąco polane śmietanką i posypane cukrem. Można też polać je gorącą, roztopioną czekoladą lub dowolnym sosem.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (9)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
plocia 01.05.2013 22:16
Myślałam że dynia to tylko do zupy się nadaje
Wioleta14 27.01.2012 09:10
mniam
BernadettaP 09.01.2012 07:32
Super kompozycja składników :)
emylka86 04.01.2012 22:30
takie to by się zjadło : )
Agnieszka_B 13.12.2011 11:02
Zawsze robiłam z musem jabłkowym. A tutaj pyszna propozycja z dodatkiem dyni:)
anna186 04.12.2011 20:45
fajne
PaniMISIOWA 03.12.2011 08:57
Fajny pomysł na naleśniki
Olaa 30.11.2011 09:40
pyszne
[email protected] 28.11.2011 12:46
pycha

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat