Naleśniki z kremem mascarpone, czekoladą i wiśniami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    150 gram
  • jajko

    2 sztuki
  • mleko

    250 ml
  • sól

    do smaku
  • masło

    do smażenia
  • serek mascarpone

    250 gram
  • serek waniliowy

    250 gram
  • sos czekoladowy

    do smaku
  • wiśnie bez pestek

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Wykonanie:

Mąkę przesiać, dodać jajka, mleko i sól. Zmiksować, przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut. Przed samym smażeniem dodać do ciasta wodę w takiej ilości aby uzyskać odpowiednią konsystencję ciasta (około 1/2 szklanki). Ciasto nie może być za gęste, bo będzie ciężko rozprowadzało się po patelni. Naleśniki smażyć z dwóch stron na średnio rozgrzanej patelni teflonowej z cienkim dnem, na małej ilości masła lub oleju roślinnego.

Składniki kremu łączymy, przekładamy naleśniki kremem dodając wiśnie i czekoladę. Dekorujemy :)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (16)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
agnieszka131919 07.01.2014 08:23
Na pewno pyszne
marines27 28.06.2013 17:33
Apetycznie i słodko
artur7 13.05.2013 19:29
nalesniczki zawsze pyszne
Malinka 11.05.2013 11:23
Bardzo apetyczne i kolorowe te naleśniki!
Malinka 11.05.2013 11:21
Bardzo apetyczne naleśniki!
arbuzowo 06.04.2013 14:06
bardzo fajny pomysł na naleśniki
Joanna46 06.04.2013 10:41
Wyglądają smacznie.
iziona 06.04.2013 08:24
U mnie naleśniki rozchodzą sie jak ciepłe bułeczki te pewnie też by znikły migiem :)
Monika-twin 06.04.2013 07:45
wygląda apetycznie,bardzo!
Milena87 05.04.2013 22:43
wyglądają wspaniale :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat