Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Naleśniki z jabłkami i rodzynkami

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Ciasto

mleko 1,5 szklanki
woda 0,5 szklanki
jajko 3 sztuki
mąka tortowa 1,5 szklanki
budyń waniliowy 1 opakowanie
aromat waniliowy 4-5 kropli
sól do smaku
cukier

Nadzienie

jabłka 700 g
masło 25 g
sok z cytryny 2 łyżki
cukier trzcinowy 150 g
rodzynki 50 g
skórka z cytryny

Przepis i sposób przygotowania na: Naleśniki z jabłkami i rodzynkami

Kroki postępowania

1
Do jajek dodać mleko, wodę, mąkę wymieszaną z budyniem, aromat oraz szczyptę soli i cukru. Z przygotowanego ciasta wysmażyć naleśniki (10 sztuk).
Krok 1 - Naleśniki z jabłkami i rodzynkami foto
2
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Ja kroję w większe kawałki, aby podczas konsumowania jabłka były zdecydowanie wyczuwalne.Skropić sokiem z cytryny. Rozgrzać masło i smażyć jabłka aż zmiękną. Na kilka minut przed końcem smażenia dodać ok.130 g cukru i rodzynki. Odstawić nadzienie do ostygnięcia.
Krok 2 - Naleśniki z jabłkami i rodzynkami foto
3
Nakładać farsz na naleśniki i składać w trójkąty.Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch posypać reszta cukru i posypać startą skórką z cytryny. Zapiekać kilka minut w temperaturze ok.180°C. Można również podsmażyć na masełku.
Krok 3 - Naleśniki z jabłkami i rodzynkami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kejti 01.11.2014 20:27
Świetny deser :-)
romanrafal
romanrafal 31.10.2014 16:43
pyszne naleśniki
Mniam 31.10.2014 09:20
Pyszności, lubię takie naleśniki.
zabcia117 31.10.2014 07:05
Pyszności. Moje ulubione :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak