Przepis i sposób przygotowania na: Naleśniki z farszem szpinakowo-fasolowym
Z podanych składników zmiksować ciasto naleśnikowe i odstawić do spęcznienia mąki na 30-45 minut. Ponownie zmiksować i ew. rozrzedzić wodą lub zagęścić odrobiną mąki. Usmażyć niezbyt cienkie naleśniki. Złożyć w piramidkę i nakryć odwróconym talerzem, aby nie wyschły.
~ FARSZ:
Szpinak przełożyć na sito i pozostawić do zupełnego rozmrożenia i odcieknięcia nadmiaru wody. Pulpę włożyć na patelnię z rozpuszczonym masłem i smażyć kilka minut stale mieszając. Zalać śmietanką i udusić do miękkości. Możliwie dobrze odparować. Gęsty szpinak doprawić do smaku suszoną cebulą, solą ziołową, czosnkiem granulowanym, pieprzem i płynną przyprawą do zup.
Fasolę dokładnie odsączyć i zmielić lub zmiksować na możliwie gładką masę.
Mus fasolowy połączyć ze szpinakiem, wymieszać dokładnie i dodatkowo zagęścić 2-3 łyżkami puree ziemniaczanego w proszku. Można doprawić całość siekanym koperkiem albo ulubionymi ziołami np. majerankiem.
~ Farszem grubo smarować ostudzone naleśniki i zwijać w rulony.
Przed podaniem usmażyć na rumiano na klarowanym maśle.