Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Naleśniki z farszem szpinakowo-fasolowym

5.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

~ NALEŚNIKI

mleko
1 szkl.
woda
1 szkl.
jajko
2 średnie
olej rzepakowy
2-3 łyżki
sól do smaku
Sklep Prymat
mąka pszenna
ile zabierze

~ FARSZ

szpinak mrożony
900 g
fasola biała
1-2 puszki
Pieprz czarny mielony Prymat
Sklep Prymat
śmietana 30%
100-150 ml
masło
50 g
Cebula suszona Prymat
do smaku
Czosnek suszony Prymat
do smaku
Sklep Prymat
Przyprawa do zup i potraw Kucharek
do smaku
Sól ziołowa jodowana Prymat
do smaku
Sklep Prymat
purée ziemniaczane
w proszku

Porada

Naleśniki można podać z jogurtem greckim, kwaśną gęstą śmietaną albo sosem tzatziki.

Przepis i sposób przygotowania na: Naleśniki z farszem szpinakowo-fasolowym

~ NAEŚNIKI:
Z podanych składników zmiksować ciasto naleśnikowe i odstawić do spęcznienia mąki na 30-45 minut. Ponownie zmiksować i ew. rozrzedzić wodą lub zagęścić odrobiną mąki. Usmażyć niezbyt cienkie naleśniki. Złożyć w piramidkę i nakryć odwróconym talerzem, aby nie wyschły.

~ FARSZ:
Szpinak przełożyć na sito i pozostawić do zupełnego rozmrożenia i odcieknięcia nadmiaru wody. Pulpę włożyć na patelnię z rozpuszczonym masłem i smażyć kilka minut stale mieszając. Zalać śmietanką i udusić do miękkości. Możliwie dobrze odparować. Gęsty szpinak doprawić do smaku suszoną cebulą, solą ziołową, czosnkiem granulowanym, pieprzem i płynną przyprawą do zup.
Fasolę dokładnie odsączyć i zmielić lub zmiksować na możliwie gładką masę.
Mus fasolowy połączyć ze szpinakiem, wymieszać dokładnie i dodatkowo zagęścić 2-3 łyżkami puree ziemniaczanego w proszku. Można doprawić całość siekanym koperkiem albo ulubionymi ziołami np. majerankiem.

~ Farszem grubo smarować ostudzone naleśniki i zwijać w rulony.
Przed podaniem usmażyć na rumiano na klarowanym maśle.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Stenka 25.11.2015 14:22
dobre nadzienie
Aleksandra/Olcia 25.11.2015 13:32
ciekawy farsz,nie jadłam takiego
Benita 25.11.2015 12:18
ciekawe połączenie
Madzai 25.11.2015 11:19
Naleśniki ze szpinakiem najlepsze
Malinka 25.11.2015 11:13
Bardzo lubię takie połączenie, jest pyszne!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak