Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Naleśniki wspomnienie Bieszczad

5.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna
375 ml
mleko
250 ml
woda
250 ml
jajko
2 szt
olej
2 łyżki
sól
1 szczypta
Sklep Prymat
grzyby leśne
ok.15 średnich sztuk
mięso ugotowane kurczaka
3 pałki bez skóry
marchewka ugotowana
1 duża szt
pietruszka gotowana
1 duża sztuka
cebula
1 duża sztuka
koncentrat pomidorowy
2 łyżeczki
masło
3 łyżki
olej do smażenia
2 łyżki
natka pietruszki
do dekoracji
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
do smaku
Sklep Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat
do smaku
Sklep Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Naleśniki wspomnienie Bieszczad

Kroki postępowania

1
Zmiksować składniki na ciasto naleśnikowe,wraz z olejem i odstawić.Na patelni rozgrzać olej i masło,włożyć pokrojoną w ćwierćplasterki cebulę.
Krok 1 - Naleśniki  wspomnienie Bieszczad foto
2
Gdy się lekko zeszkli dołożyć oczyszczone i pokrojone w plasterki lub drobniej podgrzybki.Dusić chwilę razem.
Krok 2 - Naleśniki  wspomnienie Bieszczad foto
3
W tym czasie zetrzeć na średniodrobnej tarce jarzynowej marchew i pietruszkę a mięso obrane z kości pokroić w kostkę.Dołożyć całość na patelnię i na małym ogniu smażyć dalej.
Krok 3 - Naleśniki  wspomnienie Bieszczad foto
4
Włożyć koncentrat pomidorowy i zasmażyć wraz z grzybami i mięsem,po czym podlać wodą i dusić na małym ogniu pod przykryciem, ew. podlewając wodą,by farsz nie był za suchy. Na koniec osolić np.solą morską prosto z młynka i oprószyć świeżo zmielonym pieprzem,wymieszać.
Krok 4 - Naleśniki  wspomnienie Bieszczad foto
5
Usmażyć naleśniki na patelni teflonowej bez tłuszczu (lub po swojemu). Na środku każdego naleśnika ułożyć wzdłuż pasek z nadzienia.
Krok 5 - Naleśniki  wspomnienie Bieszczad foto
6
Zawinąć do środka dwa boki i ułożyć na talerzu.
Krok 6 - Naleśniki  wspomnienie Bieszczad foto
7
Polać jogurtem naturalnym lub śmietaną i udekorować natką pietruszki. Danie jest smaczne,niedrogie i pozwala zagospodarować mięso i warzywa,które stanowią bazę np. do zup.Grzyby dodałam od siebie,bo akurat dziś je zebrałam i bardzo mi do tego dania pasowały.Wyszło mi 8 naleśników czyli 4 porcje obiadowe.
Krok 7 - Naleśniki  wspomnienie Bieszczad foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

paula191919 28.02.2015 15:07
ach te naleśniczki....
marcia7 20.10.2013 21:30
dobre naleśniczki
Sroczka 20.10.2013 20:07
Takie naleśniczki na obiad z chęcią zjem.
Olga_SK 20.10.2013 19:56
Smakowitości!
juuusta 20.10.2013 19:25
Dobrze wygląda
Cranberry 20.10.2013 19:15
Ciekawe naleśniczki
aniagdz 20.10.2013 18:33
ojej ojej! kupuję to;D i kradnę;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak