Przepis i sposób przygotowania na: Naleśniki serowo-truskawkowe.
* 2 usmażone wcześniej naleśniki
* 15 dag twarogu wiejskiego 0% Piątnica
* 15 dag mrożonych truskawek (lub świeżych)
* 2 łyżki cukru
* 4-5 truskawki świeże
* 1 kiwi
* kulki czekoladowe Nesquick
Truskawki należy rozmrozić wcześniej i posypać cukrem. Zmiksować je z twarogiem np. za pomocą blendera, na jednolity krem. Rozsmarować na naleśnikach i zwinąć w rulony.
Kroić ukośne kawałki nie przyciskając noża. Ja kroję szerokim nożem, lekko dotykając naleśnik i przesuwając lekko w tył i przód. W przeciwnym wypadku farsz wyciśnie się ze środka.
Rozłożyć promieniście na małych talerzykach, układać pomiędzy naleśnikiem plastry kiwi, ćwiartki truskawek.
Wierzch udekorować pozostałymi truskawkami -układając je na kształt płatków kwiatu. Środek wyłożyć kulkami czekoladowymi-jako pręciki kwiatu.
Deser nie jest przesłodzony a porcje nie są duże wiec można zjeść bez wyrzutów sumienia.