Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Naleśniki jabłkiem nadziane

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto

mleko 1 szklanki
mąka 2 szklanki
cukier 2 łyżeczki
jajko 1 sztuka
sól szczypta
woda gazowana 1 szklanka
budyń waniliowy 1 opakowanie

nadzienie

jabłka 8 sztuk
cukier 2-3 łyżki
cynamon 1-1,5 łyżeczk1

Przepis i sposób przygotowania na: Naleśniki jabłkiem nadziane

Kroki postępowania

1
Wyrobić ciasto naleśnikowe. Wodę gazowaną można zastąpić mlekiem i dać go 2 szklanki. Dolać mleka/wody bądź dosypać mąki w celu uzyskania pożądanej konsystencji.
Krok 1 - Naleśniki  jabłkiem nadziane foto
2
Smażyć naleśniki na niewielkiej ilości oleju, na rumiano.
Krok 2 - Naleśniki  jabłkiem nadziane foto
3
Jabłka obrać, pokroić w kostkę, przełożyć do garnka. Dodać cynamon i cukier, podlac niewielką ilością wody. Dusić pod przykryciem do miękkości owoców. Można ugnieść owoce ja natomiast zostawiłam większe kawałki. Sprawdzić czy nie trzeba dosłodzić- ilośćcukru zalezy odkwasowości jablek.
Krok 3 - Naleśniki  jabłkiem nadziane foto
4
Smarować naleśniki nadzieniem jabłkowym i składać w koperty.

Smacznego :)
Krok 4 - Naleśniki  jabłkiem nadziane foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

edytazaw89@wp 19.10.2016 08:57
warto spróbować
Łukasz15 18.10.2016 23:05
Pyszności na talerzu
RenataZ-et 18.10.2016 20:52
uwielbiam taką wersję naleśników :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak