Naleśniki do słodkiego nadzienia

Naleśniki do słodkiego nadzienia

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

  • śmietana 30%

  • mleko

Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Naleśniki do słodkiego nadzienia

SKŁADNIKI:

mąka pszenna - 250g,
śmietana 30% - 200ml,
mleko 3,2% - 650ml,
jaja - 3,
cukier waniliowy - łyżeczka,
aromat waniliowy - kropla,
cukier - 2 łyżki,
szczypta soli,
olej lub oliwa - łyżka + trochę na patelnię.

PRZYGOTOWANIE:

Mąkę przesiać z cukrami i solą. Dodać jaja, mleko i śmietanę. Zmiksować. Ciasto odstawić na około 40 minut w ciepłe miejsce. Przed smażeniem do ciasta dodać olej i aromat waniliowy. Patelnię leciutko natłuścić i bardzo dobrze rozgrzać. Przy pomocy dużej łyżki (chochli) nalewać cienką warstwę ciasta i rozprowadzić ją szybko ale równomiernie na patelni. Smażyć z jednej strony przez ok minutę, przewrócić na drugą stronę i smażyć przez kolejne kilkadziesiąt sekund, do lekkiego zrumienienia. Podawać na gorąco ze słodkim nadzieniem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Jodaj 02.06.2012 08:37
bardzo lubię :P
zbysio 31.01.2012 22:19
ooooooooooooooo
czekoladka_m 05.01.2012 16:42
Ja jeszcze nie robiłam z kremówką, chyba spróbuję:)
caroline1983 30.11.2011 10:40
Ciekawy pomysł na ciasto, ja przeważnie robie takie zwykłe

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat