Naleśniki do słodkiego nadzienia

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

  • śmietana 30%

  • mleko

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

SKŁADNIKI:

mąka pszenna - 250g,
śmietana 30% - 200ml,
mleko 3,2% - 650ml,
jaja - 3,
cukier waniliowy - łyżeczka,
aromat waniliowy - kropla,
cukier - 2 łyżki,
szczypta soli,
olej lub oliwa - łyżka + trochę na patelnię.

PRZYGOTOWANIE:

Mąkę przesiać z cukrami i solą. Dodać jaja, mleko i śmietanę. Zmiksować. Ciasto odstawić na około 40 minut w ciepłe miejsce. Przed smażeniem do ciasta dodać olej i aromat waniliowy. Patelnię leciutko natłuścić i bardzo dobrze rozgrzać. Przy pomocy dużej łyżki (chochli) nalewać cienką warstwę ciasta i rozprowadzić ją szybko ale równomiernie na patelni. Smażyć z jednej strony przez ok minutę, przewrócić na drugą stronę i smażyć przez kolejne kilkadziesiąt sekund, do lekkiego zrumienienia. Podawać na gorąco ze słodkim nadzieniem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Jodaj 02.06.2012 08:37
bardzo lubię :P
zbysio 31.01.2012 22:19
ooooooooooooooo
czekoladka_m 05.01.2012 16:42
Ja jeszcze nie robiłam z kremówką, chyba spróbuję:)
caroline1983 30.11.2011 10:40
Ciekawy pomysł na ciasto, ja przeważnie robie takie zwykłe

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat