Składniki
kostka
g
kg
gramów
gniazda
gniazd
ml
duża łyż.
dużej łyż.
mała łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
Składniki na naleśniki
-
mąka tortowa
150 g -
jajko
1 szt -
piwo
200 ml -
mleko
125 ml -
sól
1/2 łyżeczki -
tłuszcz do formy
Dodatkowo
-
jajko
4 szt -
żółty ser
4 plasterki -
szynka
4 plasterki -
rukola
1 garść -
pomidorki koktajlowe
6-7 szt -
sól
-
Pieprz czarny Prymat w młynku
Przepis i sposób przygotowania Naleśnik z jajkiem sadzonym
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180-200 stopni. Na każdym naleśniku na środku kładziemy plasterek sera i szynki. Ja naleśniki zapiekam w małych, wcześniej natłuszczonych naczyniach żaroodpornych. Można też położyć naleśniki na posmarowaną tłuszczem blaszkę.
Na koniec ostrożnie wbijamy na środek naleśnika po jednym jajku. Jeśli użyjecie blachy do pieczenia to dodatkowo należy zawinąć brzegi naleśników do środka. Wszystko posypujemy solą i pieprzem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na ok. 15 minut.
Przed podaniem dekorujemy rukolą i pomidorkami.
Komentarze (9)
Nie masz konta? Zarejestruj się