Najprostsze i najszybsze ciasto z truskawkami i kruszonką (bez miksera)

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Takie ciasto doskonale sprawdzi się w przypadku niespodziewanych gości, ale przyznam, że świetnie smakuje przy każdej okazji i bez niej.
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Forma o wymiarach około 19,5 x 19,5 cm, ciasto:

  • mąka pszenna

    1.5 szklanki
  • mąka ziemniaczana

    0.33 szklanki
  • cukier

    0.75 szklanki
  • proszek do pieczenia

    1.5 łyżeczki
  • jajka

    2 sztuki
  • mleko

    1 szklanka
  • olej

    0.33 szklanki
  • aromat cytrynowy

    0.1 łyżeczki
  • skórka cytrynowa

    1 łyżka

Ponadto:

  • truskawki

    15 sztuk

Kruszonka:

  • mąka pszenna

    3 łyżki
  • masło

    2 łyżki
  • cukier

    2 łyżki
  • cukier waniliowy

    1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

W pierwszej misce wymieszać obie mąki, cukier oraz proszek do pieczenia, a w drugiej - jajko, mleko, olej, aromat i skórkę cytrynową. Suche składniki połączyć z mokrymi.
(Wymieszać łyżką do połączenia się całości, nie dłużej. W masie mogą być grudki. Krótko mieszane ciasto po upieczeniu będzie bardziej pulchne i delikatne, natomiast zbyt długo - zbite.) Masę przelać do formy uprzednio wysłanej papierem do pieczenia, a na jej wierzchu równomiernie ułożyć połówki truskawek - przekrojoną stroną do góry.
Przygotować kruszonkę. Masło, cukier i mąkę dokładnie połączyć, a następnie rozetrzeć palcami i umieścić na owocach.Ciasto piec w rozgrzanym piekarniku przez około 40-50 minut (do tzw. "suchego patyczka") w 180 stopniach. Po ostudzeniu można posypać cukrem pudrem.

Diana Rusiłowicz
Jeśli pod ręką nie macie akurat truskawek - to nic nie szkodzi, ponieważ możecie użyć dowolnych owoców, świeżych lub mrożonych.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
gusia1000 22.06.2018 20:59
Dobre ciasto.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat