Najlepsze sajgonki

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • papier ryżowy

    1 opakowanie
  • podwójna pierś z kurczaka

    1 szt
  • marchew

    2 szt
  • pietruszka

    1 szt
  • makaron ryżowy

    1/3 opakowanie
  • por

    1 szt
  • imbir

    2 cm
  • sos sojowy

  • olej sezamowy

  • przyprawa 5 smaków

  • grzyby shiitake

    4 suszone
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

"Gotujemy" makaron według przepisu na opakowaniu. Grzyby zalewamy wrzątkiem i zostawiamy na 20 min. Kurczaka kroję na drobniutkie kawałki (troszkę grubsze niż tatar). Marchewki i pietruszkę obieram i kroję w nieduże słupki. Myjemy pora o kroimy na małe kawałki.

Rozgrzewamy olej sezamowy i wrzucamy warzywa. Chwilę smażymy potem dodaję kurczaka i przyprawę. Imbir ścieram na drobnych oczkach - wrzucam na patelnie. Kroję grzyby na cienkie paski - wrzucam na patelnię. Podlewam sosem sojowych. Całość smażę ok 10 min, potem zdejmuję z ognia dodaję makaron ryżowy pokrojony na mniejsze nitki. Całość mieszam.

Namaczam arkusze papieru ryżowego, wkładam farsz i zakręcam.

Sajgonki smażę na głębokim oleju, następnie odsączam na ręcznikach papierowych. Podaję z sosem słodko kwaśnym (ten też był ostry - pycha!).

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (9)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
paulina2157 12.04.2013 11:23
pycha takie sajgonki,
Pyszota 12.04.2013 10:03
po prostu uwielbiam
wiola333 12.04.2013 09:53
bardzo smaczny przepis
Anna169Hosz 12.04.2013 09:25
Rzeczywiście wyglądają na " najlepsze":)
Brzuszki Łakomczuszki 12.04.2013 09:15
Joasiu: Zawsze w niecodzienne produkty zaopatruję się w Auchan ale myślę, że w innych supermarketach też znajdziesz bez problemu.
SmakolykiJoanny 12.04.2013 09:06
Pyszności , gdzie można dostać papier ryżowy ? Nabrałam chęci na sajgonki :)
2milutka 12.04.2013 09:03
aj smaczne to:)
Konczi 12.04.2013 08:59
wyglądają pysznie aż zgłodniałam
iwi 12.04.2013 08:51
Wyglądają smakowicie.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat