Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Najlepsze ciasto ucierane z owocami

5.0
(27)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Wypróbujcie przepis na najlepsze ciasto ucierane z owocami jakie kiedykolwiek jadłam! Możecie wybrać dowolne sezonowe owoce lub mrożone. 

Składniki:

Ciasto ucierane - składniki:

mąka pszenna 200 gramów
budyń waniliowy 40 gramów
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
skórka z cytryny 1 sztuka
masło 200 gramów
cukier drobny 160 gramów
jajko 4 sztuki
sól szczypta
owoce 500 gramów

Kruszonka - potrzebne składniki:

mąka pszenna 75 gramów
masło 50 gramów
cukier puder 25 gramów

Porada

Budyń wykorzystany w przepisie jest bez cukru.

Przepis i sposób przygotowania na: Najlepsze ciasto ucierane z owocami

Przepis na najlepsze ciasto ucierane:

- szybkie i proste ciacho, zawsze wychodzi,

- koniecznie wyjmij wcześniej składniki z lodówki, 

- użyj dowolnych owoców. 

Kroki postępowania

1

Wszystkie składniki wyciągamy a balat kuchenny około 2h przez przygotowaniem, aby miały temperaturę pokojową.

Mąkę pszenną, budyń i proszek do pieczenia przesiewamy. Cytrynę parzymy wrzątkiem i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Mieszamy z mąką.

Krok 1 - Najlepsze ciasto ucierane z owocami foto
2
Masło ucieramy z drobnym cukrem do uzyskania białej, puszystej masy. Dodajemy dużą szczyptę soli i kontynuujemy ucieranie. Po jednym dodajemy jajka cały czas miksując na średnich obrotach. Łyżką dodajemy stopniowo mąki wymieszane z skórką cytrynową do uzyskania jednolitej masy.
Krok 2 - Najlepsze ciasto ucierane z owocami foto
3
Formę o wymiarach 21cm x 21cm wykładamy papierem do pieczenia i nakładamy ciasto i wyrównujemy. Na ciasto wykładamy wcześniej umyte i ewentualne pokrojone owoce. Jeśli używamy owoców mrożonych nie rozmrażamy ich przed dodaniem do ciasta, oprószamy je w mące ziemniaczanej i takie wykładamy na ciasto.
Krok 3 - Najlepsze ciasto ucierane z owocami foto
4
Składniki na kruszonkę siekamy nożem lub szybko zagniatamy. Rozcieramy między palcami formując kruszonkę.
Krok 4 - Najlepsze ciasto ucierane z owocami foto
5
Posypujemy wierzch ciasta.
Pieczemy w 175 stopniach C przez około 40 minut do czasu aż drewniany patyczek (wykałaczka) włożone w środek ciasta są suche.
Krok 5 - Najlepsze ciasto ucierane z owocami foto

Szukasz pomysłów na szybkie i pyszne ciasta? W serwisie DoradcaSmaku.pl znajdziesz ich wiele w dziale Ciasta. 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Mama niejadka 27.04.2015 18:30
Super ciasto
Ola1984 27.04.2015 17:30
Takie ciacha lubię :)
IZABELA29 27.04.2015 17:01
bardzo smaczne
Agnieszka-87-25 27.04.2015 15:04
uwielbiam ciasta
dom-agi 27.04.2015 12:29
Uwielbiam takie ciasta, smaczne i szybkie!
Justi2401 27.04.2015 12:02
Przepyszne! :)
Hanna5 27.04.2015 11:53
Wygląda smakowicie.
iziona 27.04.2015 11:45
Uwielbiam :)
mirosława4 27.04.2015 11:44
smaczne do kawki :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak