Najlepsza domowa wędlina czyli karkówka pieczona

Najlepsza domowa wędlina czyli karkówka pieczona

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • karkówka

    2 kg
  • papryka mielona

    2 łyżki
  • czosnek

    5 ząbków
  • oliwa

    3 łyżki
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    1 lyżeczka
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    2 łyżeczka
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Najlepsza domowa wędlina czyli karkówka pieczona

Kroki postępowania

Krok 1 - Najlepsza domowa wędlina czyli karkówka pieczona foto
Karkówkę opłukać i osuszyć. Ja, nie odkrawam od mięsa żadnych "tłuszczyków", podczas pieczenia wytopi się. Przełożyć mięso do miski. Posypać 2 łyżkami papryki słodkiej, 1 łyżeczką soli i 1 łyżeczką pieprzu. Przecisnąć przez praskę czosnek.
Krok 2 - Najlepsza domowa wędlina czyli karkówka pieczona foto
Przyprawami dokładnie natrzeć karkówkę. Przykryć i wstawić dolodówki na min 8h. U mnie stało 20h. Piekarnik nagrzać do temp 180 stopni. Mięso przełożyć do brytfanki , polać olejem. Piec 40 minut, następnie obrócić karkówkę i piec kolejne 40 minut. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 150 stopni piec godzinę, od czasu do czasu przewracając mięso.
Krok 3 - Najlepsza domowa wędlina czyli karkówka pieczona foto
Po wyciągnięciu z piekarnika pozostawić na ok 30 minut i można serwować. Smacznego:)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (8)

dodi 09.04.2014 10:42
pyszna karkówka
Alex_M 02.04.2013 11:00
wspaniala!
Magda24 31.03.2013 12:36
już czuję smak tej karkówki - pyszna
Monika58 30.03.2013 20:59
ymmm, jaka pyszna, a jak musi pachnieć
tessinka 29.03.2013 21:43
domowa wędlinka...pycha
adelajda 29.03.2013 19:48
lepsza niż najlepsza wędlina kupna
kasia-gotuje.pl 29.03.2013 18:52
Pysznie wygląda! uwielbiam domowe wędliny.
Dorota_31_ 29.03.2013 16:28
przepysznie wygląda

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat