Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Najlepsza domowa tortilla (placki)

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 300 gram
woda gorąca 150 mililitr
sól 1/2 łyżeczka
oliwa 3 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Najlepsza domowa tortilla (placki)

Mąkę przesiać do miski. Dodać sól i oliwę, wymieszać. Mieszając łyżką stopniowo dolewać gorącą wodę. Ciasto zagnieć rękami do czasu, aż będzie gładkie i elastyczne (ok. 5 minut). Miskę przykryć ściereczką i odstawić na ok. 20 minut, aby ciasto odpoczęło. Podzielić na 5 równych części. Pozostałe 4 ponownie umieścić w misce i przykryć ścierką, aby nie wyschło. Z jednej porcji ciasta uformować kulę i lekko ją spłaszczyć, rozwałkować (ewentualnie lekko podsypując mąką), na bardzo cienki prawie przeźroczysty okrąg o średnicy patelni (u mnie ok. 28 cm). Rozwałkowaną tortillę smażyć na dobrze nagrzanej, suchej patelni z każdej strony po ok. 1 minucie. Pilnować, aby ciasto zbytnio się nie zarumieniło. Tortillę przełożyć na talerz i przykryć spryskanym wodą ręcznikiem papierowym, nakryć drugim talerzem. W ten sam sposób usmażyć kolejne tortille.

Rady: Ilość wody dodanej do ciasta zależy od wilgotności mąki. Należy więc dodawać ją stopniowo i zagniatać, do uzyskania elastycznego ciasta.
Gorąca wody ma za zadanie zaparzenie mąki, dzięki czemu będzie bardziej podatne na wałkowanie.
Tortilla podczas smażenia ma tendencję do kurczenia się. Można więc rozwałkować okrąg nieznacznie większy niż średnica patelni.
Bardzo ważne jest cienkie rozwałkowanie ciasta, podczas smażenia ciasto nieznacznie zwiększy grubość. Zbyt grube placki ciężko będzie zwinąć po upieczeniu.
Jeśli chcemy uzyskać idealne okręgi można rozwałkować większą porcję ciasta i wykroić okrąg za pomocą dużego, obiadowego talerza.
Podczas smażenia na cieście pojawią się pęcherze oraz ciemniejsze kropki, jeśli są zbyt ciemne, należy zmniejszyć gaz.
Tortillę należy smażyć krótko, cały czas pilnując, aby się nie zarumieniła. Zbyt przepieczona będzie twarda i ciężko będzie ją zwinąć.
Każdą tortillę po upieczeniu należy przełożyć zwilżonym ręcznikiem i od razu przykryć talerzem, aby placki złapały wilgoć, dzięki czemu pozostaną miękkie i elastyczne.
Placki można przechowywać w worku strunowym w temperaturze pokojowej do dwóch dni.
Tortillę można także zamrozić, przekładając każdą z nich kawałkami papieru do pieczenia i zamykając szczelnie w strunowy, plastikowy woreczek.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ola1984 04.07.2017 14:55
Koniecznie spróbuj, jest o niebo lepsza od tej sklepowej :)
Ewa Wojtaszko 04.07.2017 14:41
jeszcze sama tortilli nie robiłam,czas spróbować
Ola1984 04.07.2017 13:18
Polecam :)
benka 04.07.2017 12:36
Muszę wypróbować.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak