Nadziewane zapiekane brukselki

Nadziewane zapiekane brukselki

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki na zapiekane brukselki

  • brukselka

    500 g
  • oliwa

    4 łyżki
  • ocet balsamiczny

    1 łyżka
  • ząbki czosnku

    4 szt
  • sól

  • Pieprz czarny mielony Prymat

Składniki na nadzienie

  • ser pleśniowy niebieski

    100 g
  • suszone pomidory

    2-3 szt
  • orzechy włoskie

    20 g
  • ząbki czosnku

    1-2 szt
  • Musztarda rosyjska Prymat

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Nadziewane zapiekane brukselki

Przygotowanie brukselki:
Brukselki myjemy i kroimy na pół. W miseczce mieszamy oliwę z octem balsamicznym, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, sól i pieprz. Przygotowaną marynatą zalewamy brukselki, mieszamy. Przekładamy do naczynia żaroodpornego i zapiekamy pod przykryciem ok. 30 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury ok. 200 stopni.

Przygotowanie nadzienia:
Suszone pomidory i orzechy włoskie drobno siekamy (można użyć blendera), dodajemy pokruszony ser pleśniowy, musztardę i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Ucieramy aż składniki się połączą.

Nadzienie nakładamy na połówki brukselek, przykrywamy drugą połówką i zamykamy jak bułkę. Wbijamy wykałaczkę. Gotowe brukselki układamy na blaszce i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni na kilka minut żeby ser się zagrzał i lekko roztopił.

Podajemy ciepłe!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (16)

adelajda 01.02.2015 12:33
uwielbiam brukselkę
Kuchenka 01.02.2015 10:39
bardzo mi sie podoba pomysł
R'n'G Kitchen 31.01.2015 22:28
Coś dla mnie. Jestem amatorem brukselki :*
wwwiolka 31.01.2015 22:27
Bardzo ciekawe danie.
Rysia 31.01.2015 22:06
Też lubię brukselkę,świetna propozycja.
Renataj 31.01.2015 21:12
Bardzo lubię brukselkę ale w takim wydaniu jeszcze nie jadłam.
halina17 31.01.2015 20:40
Dobry pomysł :)
caralajna 31.01.2015 20:05
niebanalny pomysł na brukselkę
Ola1984 31.01.2015 19:47
Świetny pomysł :)
Kolorowa 31.01.2015 19:10
fajne brukselki ;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat