Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
Składniki na zapiekane brukselki
-
brukselka
500 g -
oliwa
4 łyżki -
ocet balsamiczny
1 łyżka -
ząbki czosnku
4 szt -
sól
-
Pieprz czarny mielony Prymat
Składniki na nadzienie
-
ser pleśniowy niebieski
100 g -
suszone pomidory
2-3 szt -
orzechy włoskie
20 g -
ząbki czosnku
1-2 szt -
Musztarda rosyjska Prymat
1 łyżeczka
Przepis i sposób przygotowania Nadziewane zapiekane brukselki
Brukselki myjemy i kroimy na pół. W miseczce mieszamy oliwę z octem balsamicznym, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, sól i pieprz. Przygotowaną marynatą zalewamy brukselki, mieszamy. Przekładamy do naczynia żaroodpornego i zapiekamy pod przykryciem ok. 30 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury ok. 200 stopni.
Przygotowanie nadzienia:
Suszone pomidory i orzechy włoskie drobno siekamy (można użyć blendera), dodajemy pokruszony ser pleśniowy, musztardę i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Ucieramy aż składniki się połączą.
Nadzienie nakładamy na połówki brukselek, przykrywamy drugą połówką i zamykamy jak bułkę. Wbijamy wykałaczkę. Gotowe brukselki układamy na blaszce i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni na kilka minut żeby ser się zagrzał i lekko roztopił.
Podajemy ciepłe!
Komentarze (16)
Załaduj więcej komentarzy (6)