Nadziewane zapiekane brukselki

Nadziewane zapiekane brukselki

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki na zapiekane brukselki

  • brukselka

    500 g
  • oliwa

    4 łyżki
  • ocet balsamiczny

    1 łyżka
  • ząbki czosnku

    4 szt
  • sól

  • czarny pieprz mielony Prymat

Składniki na nadzienie

  • ser pleśniowy niebieski

    100 g
  • suszone pomidory

    2-3 szt
  • orzechy włoskie

    20 g
  • ząbki czosnku

    1-2 szt
  • musztarda rosyjska

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Przygotowanie brukselki:
Brukselki myjemy i kroimy na pół. W miseczce mieszamy oliwę z octem balsamicznym, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, sól i pieprz. Przygotowaną marynatą zalewamy brukselki, mieszamy. Przekładamy do naczynia żaroodpornego i zapiekamy pod przykryciem ok. 30 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury ok. 200 stopni.

Przygotowanie nadzienia:
Suszone pomidory i orzechy włoskie drobno siekamy (można użyć blendera), dodajemy pokruszony ser pleśniowy, musztardę i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Ucieramy aż składniki się połączą.

Nadzienie nakładamy na połówki brukselek, przykrywamy drugą połówką i zamykamy jak bułkę. Wbijamy wykałaczkę. Gotowe brukselki układamy na blaszce i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni na kilka minut żeby ser się zagrzał i lekko roztopił.

Podajemy ciepłe!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (16)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

adelajda

01.02.2015 12:33
uwielbiam brukselkę

Kuchenka

01.02.2015 10:39
bardzo mi sie podoba pomysł

R'n'G Kitchen

31.01.2015 22:28
Coś dla mnie. Jestem amatorem brukselki :*

wwwiolka

31.01.2015 22:27
Bardzo ciekawe danie.

Rysia

31.01.2015 22:06
Też lubię brukselkę,świetna propozycja.

Renataj

31.01.2015 21:12
Bardzo lubię brukselkę ale w takim wydaniu jeszcze nie jadłam.

halina17

31.01.2015 20:40
Dobry pomysł :)

caralajna

31.01.2015 20:05
niebanalny pomysł na brukselkę

Ola1984

31.01.2015 19:47
Świetny pomysł :)

Kolorowa

31.01.2015 19:10
fajne brukselki ;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat