Przepis i sposób przygotowania na: Nadziewane bakłażany
cześć miąższu. Aby straciły goryczkę oprószyć solą,ostawić na 10 minut,opłukać i osuszyć.Cześć miaższu (ja użyłam miąższ z jednego bakłażana) pokroić w kostkę.
Cebulę,czosnek, drobno pokroić. Paprykę i papryczkę chili oczyścić
pokroić na małe kawałki
Pomidory sparzyć,obrać ze skórki,pokroić na kawałki ,odrzucając
pestki.I wraz z miąższem dodać do pozostałych warzyw i wszystko lekko
poddusić na oliwie. Dodać ugotowany ryż,natkę pietruszki,przyprawić do
smaku.Połówki bakłażana posmarować
od środka oliwą. Napełnić farszem, ułożyć w żaroodpornym
naczyniu,podlać bulionem z warzyw. Piec 45 minut w 180 stopniach.
Wierz posypać posiekaną natka pietruszki.