nadziane naleśniki

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Nadziany naleśnik

  • Ciasto:

  • mąka

    2 szklanki
  • mleko

    1/2 litra
  • woda gazowana

    1/2 litra
  • jajko

    2 sztuki
  • cukier

    2 łyżki
  • olej

    3 łyżki rozgrzanego

farsz

  • oliwki zielone

    1 opakowanie
  • żółty ser starty

    30 dag
  • papryka

    4 sztuki
  • cukinia

    1 kg
  • mięso mielone

    1 kg
  • pieczarki

    60 dag
  • sól do smaku

  • pieprz

    do smaku
  • pieprz

    do smaku
  • przyprawa do mięsa mielonego

    do smaku
  • zioła prowansalskie

    do smaku
  • cebula

    2 sztuki
  • czosnek

    3 ząbki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - nadziane naleśniki foto
pieczarki obieramy
Krok 2 - nadziane naleśniki foto
kroimy w grubszą kostkę
Krok 3 - nadziane naleśniki foto
cukinię płuczemy i wydrążamy i kroimy w kostkę
Krok 4 - nadziane naleśniki foto
paprykę wydrążamy i kroimy w kostkę, cebulę obieramy i drobniutko kroimy, czosnek obrany wyciskamy przez praskę. Ser ścieramy na tarce.
Krok 5 - nadziane naleśniki foto
mięso smażymy na patelni, pod koniec doprawiamy solą i pieprzem.
Krok 6 - nadziane naleśniki foto
Cukinię, cebulę, paprykę i pieczarki podduszamy. Dodajemy oliwki .
Krok 7 - nadziane naleśniki foto
składniki na ciasto łączymy ze sobą miksujemy, ja dodatkowo dodałem zioła prowansalskie, ale nie jest to konieczne. Smażymy na rozgrzanej patelni . wlewając po łyżce np takiej do zupy aby spód patelni został pokryty, cienką warstwą (aby naleśnik się nie łamał)
Krok 8 - nadziane naleśniki foto
łączymy ze sobą składniki farszu, doprawiamy do smaku.
Krok 9 - nadziane naleśniki foto
wykładamy porcję na nalesnik.
Krok 10 - nadziane naleśniki foto
posypujemy startym serem i składamy w kwadrat.
Krok 11 - nadziane naleśniki foto
najlepiej smakują podsmażone.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat