Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Nadziane naleśniki

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Naleśniki

mąka 3 szkl
mleko 1/2 litra
woda 1 szkl.
jajko 2
sól 1 łyżeczka
olej 2 łyżki

Nadzienie

kiełbasa 1 duża laska
kapusta kiszona 1/2 kg
papryka czerwona 1
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżeczka
Papryka ostra mielona Prymat 1 płaska łyżeczka
tymianek 2 łyżeczki
Zioła prowansalskie suszone Prymat 1 łyżeczka
Przyprawa do bigosu i dań z kapusty Prymat 1 łyżeczka
koncentrat pomidorowy 1/2 słoiczka
olej do smażenia

Sos

śmietana 30% 100 ml
ser żółty 150 g

Porada

Z tych proporcji wyszło mi dokładnie 14 nadzianych naleśników.

Przepis i sposób przygotowania na: Nadziane naleśniki

Kroki postępowania

2
Jajka ubijamy z solą.
Krok 1 - Nadziane naleśniki foto
4
Dodajemy mleko, mąkę i wodę.
Krok 2 - Nadziane naleśniki foto
5
Powinniśmy uzyskać ciasto o konsystencji śmietany. Na końcu dodajemy olej.
Krok 3 - Nadziane naleśniki foto
6
Patelnię teflonową mocno rozgrzewamy i smażymy naleśniki z obu stron na złoty kolor.
Krok 4 - Nadziane naleśniki foto
7
Kiełbasę obieramy ze skórki, kroimy w kosteczkę.
Krok 5 - Nadziane naleśniki foto
8
Paprykę myjemy, kroimy w małe paseczki.
Krok 6 - Nadziane naleśniki foto
9
Kapustę kiszoną odsączamy, przelewamy 2 lub 3 razy wodą, aby zmniejszyć kwasowość i siekamy.
Krok 7 - Nadziane naleśniki foto
10
Kiełbasę podsmażamy na oleju, następnie wrzucamy kapustę i dusimy razem około 10 minut, co jakiś czas mieszając.
Krok 8 - Nadziane naleśniki foto
11
Dodajemy paprykę, mieszamy, przyprawiamy i dusimy około 5 minut, na koniec dodajemy koncentrat pomidorowy i jeszcze chwilę dusimy. Farsz lekko studzimy.
Krok 9 - Nadziane naleśniki foto
12
Na każdy naleśnik kładziemy czubatą łyżkę ciepłego farszu, rozprowadzamy, zwijamy w rulon.
Krok 10 - Nadziane naleśniki foto
13
Układamy w wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym.
Krok 11 - Nadziane naleśniki foto
14
Przygotowujemy sos: ubijamy jajko, mieszamy ze śmietaną i pokrojonym/startym serem. Zalewamy naleśniki. Naczynie przykrywamy i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika. Zapiekamy około 20-25 minut (do rozpuszczenia sera).
Krok 12 - Nadziane naleśniki foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Margo1 30.01.2015 10:56
Też mi się podoba
Ela15 03.12.2014 11:19
ciekawy przepis
misia53 20.10.2014 22:22
bardzo efektowne i pewne smaczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak