Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Nabity na butelkę, czyli kurczę pieczone...

3.0
(13)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kurczak 1 szt
piwo tyskie 0,5 l
oliwa 1/4 szklanki
sól 2 łyżeczki
Papryka słodka mielona Prymat 2 łyżeczki
majeranek 1 łyżeczka
tymianek 1 łyżeczka
czosnek 2 ząbki
ziemniak 1 szt
marchewka 1 szt
cebula 1 szt
śliwki suszone 8-10 szt
pieprz 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Nabity na butelkę, czyli kurczę pieczone...

Kroki postępowania

1
Przygotować marynatę do mięsa: wszystkie przyprawy + wyciśnięty czosnek wymieszać razem z olejem.
Krok 1 - Nabity na butelkę, czyli kurczę pieczone... foto
2
Kurczaka umyć, osuszyć i bardzo dokładnie natrzeć marynatą. ZOSTAWIĆ NA NOC W LODÓWCE.
Krok 2 - Nabity na butelkę, czyli kurczę pieczone... foto
3
Butelkę z piwa bardzo dokładnie oczyścić z naklejek, otworzyć i odlać ok.1/2 szklanki napoju(zostawić do polewania).
Kurczaka nabić na butelkę i ustawić w żaroodpornym naczyniu.
Jarzyny obrać i pokroić w plastry, ułożyć razem ze śliwkami obok kurczaka.
Krok 3 - Nabity na butelkę, czyli kurczę pieczone... foto
4
Piec w 170 stopniach przez ok. 1,5 godz. od czasu do czasu polewając piwem.
SMACZNEGO!
Krok 4 - Nabity na butelkę, czyli kurczę pieczone... foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ZEWA 01.02.2014 14:20
tak pieczony kurczak jest bardzo soczysty, też piekę taką metodą.
adelajda 26.01.2014 15:47
tak upieczony na pewno jest pyszny :)
norweska20 23.01.2014 21:09
pomysłowe...fajnie podane
Christopher 23.01.2014 16:56
U mnie mówimy "Kurczak a,la generał ".Tak pieczony jest smaczny.
Barbara13 23.01.2014 10:47
pyszny jest taki kurczaczek :)
MarchiochaKucharzy 23.01.2014 08:35
sprawdzony przepis. Kurczak wychodzi soczyście !
Magula 23.01.2014 07:46
mniam pyszny kurczaczek
Megg 23.01.2014 00:16
Na pewno bardzo smaczny tak przyrządzony kurczaczek
Mniam 23.01.2014 00:15
Nie przygotowywałam jeszcze w ten sposób kurczaka, ale słyszałam że jest pyszny. Sądząc po zarumienionej skórce, właśnie na takiego wygląda :)
marcia7 22.01.2014 23:55
ciekawy sposób

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak