Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Musztarda dyniowa z miodem

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

dynia hokkaido 200g
olej sezamowy mała łyżeczka
olej z orzechów włoskich 2-3 łyżki
Gorczyca biała cała Prymat mielona 200g
gorąca woda 1 szkl.
Kurkuma mielona Prymat mała łyżeczka
miód gryczany 1-2 łyżki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do smaku
ocet jabłkowy 100 ml
sok z cytryny 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Musztarda dyniowa z miodem

Zmieloną gorczycę połączyć z solą i kurkumą w szerokim słoiki - zalać szklanką wrzącej wody, dokładnie wymieszać dodając ocet jabłkowy połączony z miodem oraz sok cytrynowy, zakręcić szczelnie pokrywką.
Pozostawić do ostygnięcia, a następnie wstawić do lodówki na kilka dni.

Dynię oczyścić z nasion i upiec do miękkości. Ostudzić, zmiksować i przetrzeć przez drobne sitko. Połączyć z odstaną musztardą, dodać olej orzechowy i sezamowy. Doprawić do smaku solą i ew. octem jabłkowym i miodem.

Przełożyć do wyparzonego słoika i przechowywać w lodówce.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Doradczyni.Smaku 24.10.2015 12:16
bardzo ciekawy przepis
Habibi 23.10.2015 08:51
Jest oczywiście znacznie slodsza i łagodniejsza od tradycyjnej "czystej" musztardy, bardziej kremową i ma znacznie głębszy smak . Pierwszy raz robilam ją kilka lat temu w wersji pełnioziarnistej, z czarną i białą gorczycą, ale w nieco innych proporcjach. Też była ciekawa, ale ta uzyskała lepsze noty gości,bo nie każdy lubi zcalymi ziarenkami.
Bernadeta1 22.10.2015 21:39
Taka musztarda to dla mnie nowość i chętnie bym wypróbowała
MagdaXXX 22.10.2015 20:19
ciekawe jak smakuje taka musztarda dyniowa

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak