Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Muszle makaronowe nadziewane dynią

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Nadziane muszle

makaron muszle 8 sztuk
dynia 20 dag
pestki dyni 1 łyżka
boczek wędzony 1 plaster
cebula 1 sztuka
papryka czerwona 1/2 sztuki
ser 10 dag
czosnek 1 ząbek
olej do smażenia 1-2 łyżki
sól i pieprz do smaku

Sos grzybowy

grzyby leśne 25 dag
cebula 1 sztuka
olej 2 łyżki
woda 1,5 szklanki
śmietana 3-4 łyżki
sól i pieprz do smaku

Porada

Do nadziania muszli użyłam wg mnie najsmaczniejszej dyni Hokkaido.

Przepis i sposób przygotowania na: Muszle makaronowe nadziewane dynią

Muszle makaronowe gotujemy wg przepisu na opakowaniu, a następnie odcedzamy i hartujemy. Dynię obieramy i kroimy w drobną kosteczkę, tak samo postępujemy z boczkiem, cebulą i papryką. Na patelni grzejemy olej, wkładamy cebulę , dodajemy boczek i smażymy aż cebula się zeszkli wtedy dodajemy dynię, a gdy ta zmięknie dodajemy pokrojoną drobno paprykę i razem smażymy przez 5-7 minut.
Na suchej patelni prażymy ziarnka dyni.
Ser, może być feta lub koryciński kroimy w drobną kostkę, dodajemy przeciśnięty ząbek czosnku i mieszamy wszystkie składniki doprawiając je solą i pieprzem. Muszle nadziewamy farszem.
Grzyby myjemy, kroimy na mniejsze kawałki, a cebulę w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej, smażymy cebulę , a gdy się zeszkli dodajemy grzyby , podsmażamy przez 5 minut, wlewamy wodę i dusimy przez 10-15 minut.Po tym czasie dodajemy śmietanę i doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Sos wykładamy do naczynia żaroodpornego, układamy nadziane muszle i zapiekamy 20 minut w tem.190 stopni C.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jejkuchnia 07.10.2017 17:08
Świetne danie!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak