Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Muśnięte czekoladki

2.0
(9)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

czekolada deserowa 100 gram
Żelatyna wieprzowa Prymat 1 łyżeczka
kakao 1 łyżka
jaja 2 sztuki
cukier puder 15 gram
migdały w płatkach 1 łyżka
papilotki do czekoladek 20 sztuk
woda 60 (gorąca)
orzechy włoskie 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Muśnięte czekoladki

1. Zacznij od przygotowania bazy czekoladki. Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej i pozwól lekko ostygnąć.

2. Rozłóż papilotki (u mnie 3,5 cm średnicy) na stole. Ja zrobiłam 20 czekoladek, ale jak chce możesz przygotować więcej, ponieważ musu na pewno Ci zostanie.

3. Każdą papilotkę posmaruj cienką warstwą czekolady przy użyciu małego pędzelka. Ja używam zwykłego pędzelka do malowania z naturalnego włosia.

4. Kiedy "pomalujesz" wszystkie papilotki, odłóż je na chwilę do zamrażalnika.

5. Po kilku minutach wyjmij i nałóż kolejną warstwę i odłóż z powrotem, aby czekolada lekko stężałą. Ja w sumie robię 3 warstwy. To wystarcza, aby przy zdejmowaniu papilotek czekolada nie pękła.

6. Po nałożeniu ostatniej z warstw, wsyp trochę orzeszków do środka i rozprowadź je po ściance.

7. Kiedy już mamy odpowiednio przygotowane papilotki odłóż je na około 30 minut do zamrażalnika, aby czekolada dobrze stwardniałą.

8. W tym czasie możemy przygotować mus czekoladowy. W tym celu należy połączyć gorącą wodę z żelatyną i wymieszać, aby cała żelatyna rozpuści się.

9. Dodaj kakao i dobrze wymieszaj, aby nie było grudek. Odłóż na bok.

10. Ubij białka z szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie dodawaj po woli cukier puder, nie przestając ubijać.

11. Dalej ubijając, dodaj żółtka.

12. Zacznij wlewać ciurkiem rozpuszczoną żelatynę, dalej miksując. Ważne jest, aby żelatyna była tej samej temperatury co reszta składników. Miksuj, aż wszystkie składniki dobrze się połączą.

13. Teraz wyjmij czekoladową bazę z zamrażalnika i delikatnie oderwij papierowe papilotki. Nie powinno być z tym kłopotu.

14. Nałóż po łyżeczce czekoladowego musu i przystrój płatkiem migdału.

15. Można podawać od razu albo odczekać chwilę. Jednak czekoladki są najlepsze w dniu przygotowania. Drugiego dnia (przechowując w lodówce) zacznie się robić mały kożuch. Widać to na zdjęciu poniżej (zrobione drugiego dnia), mus opadł i zrobił się drobny kożuszek.

Jeżeli zostanie Ci mus, a raczej zostanie, możesz go przełożyć do pucharków, schłodzić w lodówce przez kilka godzin i podać gościom. Wcześniej posyp kakao.

www.sandrabakesaparty.pl

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

annagebalska 24.01.2013 09:12
pycha
goofy9 23.01.2013 21:40
pyszności
agnieszkalider 17.01.2013 13:21
rewelacyjne
V_kuchareczka 16.01.2013 09:40
super
ONY_za_kare 16.01.2013 08:52
wyglądają pysznie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak