Przepis i sposób przygotowania na: Muśnięte czekoladki
2. Rozłóż papilotki (u mnie 3,5 cm średnicy) na stole. Ja zrobiłam 20 czekoladek, ale jak chce możesz przygotować więcej, ponieważ musu na pewno Ci zostanie.
3. Każdą papilotkę posmaruj cienką warstwą czekolady przy użyciu małego pędzelka. Ja używam zwykłego pędzelka do malowania z naturalnego włosia.
4. Kiedy "pomalujesz" wszystkie papilotki, odłóż je na chwilę do zamrażalnika.
5. Po kilku minutach wyjmij i nałóż kolejną warstwę i odłóż z powrotem, aby czekolada lekko stężałą. Ja w sumie robię 3 warstwy. To wystarcza, aby przy zdejmowaniu papilotek czekolada nie pękła.
6. Po nałożeniu ostatniej z warstw, wsyp trochę orzeszków do środka i rozprowadź je po ściance.
7. Kiedy już mamy odpowiednio przygotowane papilotki odłóż je na około 30 minut do zamrażalnika, aby czekolada dobrze stwardniałą.
8. W tym czasie możemy przygotować mus czekoladowy. W tym celu należy połączyć gorącą wodę z żelatyną i wymieszać, aby cała żelatyna rozpuści się.
9. Dodaj kakao i dobrze wymieszaj, aby nie było grudek. Odłóż na bok.
10. Ubij białka z szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie dodawaj po woli cukier puder, nie przestając ubijać.
11. Dalej ubijając, dodaj żółtka.
12. Zacznij wlewać ciurkiem rozpuszczoną żelatynę, dalej miksując. Ważne jest, aby żelatyna była tej samej temperatury co reszta składników. Miksuj, aż wszystkie składniki dobrze się połączą.
13. Teraz wyjmij czekoladową bazę z zamrażalnika i delikatnie oderwij papierowe papilotki. Nie powinno być z tym kłopotu.
14. Nałóż po łyżeczce czekoladowego musu i przystrój płatkiem migdału.
15. Można podawać od razu albo odczekać chwilę. Jednak czekoladki są najlepsze w dniu przygotowania. Drugiego dnia (przechowując w lodówce) zacznie się robić mały kożuch. Widać to na zdjęciu poniżej (zrobione drugiego dnia), mus opadł i zrobił się drobny kożuszek.
Jeżeli zostanie Ci mus, a raczej zostanie, możesz go przełożyć do pucharków, schłodzić w lodówce przez kilka godzin i podać gościom. Wcześniej posyp kakao.
www.sandrabakesaparty.pl