Mus z papierówek na bogato.

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • śliwki węgierki

    0,5 kg
  • cukier

    10 łyżek
  • sok z cytryny

    z 1/4 sztuki
  • woda

    100 ml
  • jabłka

    2 papierówki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Owoce umyć.Jabłka obrać i pokroić na drobniejsze cząstki.Śliwki wypestkować,podzielić na połówki.Agrest pozbawić szypułek i końcówek. Do garnka z grubym dnem wlać 100 ml wody,postawić na palniku.Wsypać jabłka,polać sokiem z cytryny i co chwilę mieszając lekko je rozgotować.Dołożyć śliwki i dalej podgrzewać.Wsypać cukier,wymieszać.Na końcu wsypać agrest (mój był praktycznie przejrzały i miękki-wręcz sam spadał z krzaczka przy dotknięciu). Gotować całość na małym ogniu,aż większość soku odparuje i mus zgęstnieje.W trakcie wyjmowałam łyżką skórki śliwek,które odeszły w trakcie gotowania,choć nie jest to konieczne.Jeśli ktoś lubi słodsze musy może jeszcze dosłodzić,ale dla mnie był odpowiedni. Wykorzystałam część musu do ciasta a resztę zawekowałam.Gotujący się prosto z garnka przelałam do słoika.Szybko mocno zakręciłam i ustawiłam słoik do góry dnem do lekkiego ostygnięcia.Słoik był pojemności 720 ml.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
anemon 17.08.2012 13:30
Faktycznie na bogato i jaki ładny kolor ma Twój mus.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat