Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mus z papierówek na bogato.

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

śliwki węgierki 0,5 kg
cukier 10 łyżek
sok z cytryny z 1/4 sztuki
woda 100 ml
jabłka 2 papierówki

Przepis i sposób przygotowania na: Mus z papierówek na bogato.

Owoce umyć.Jabłka obrać i pokroić na drobniejsze cząstki.Śliwki wypestkować,podzielić na połówki.Agrest pozbawić szypułek i końcówek. Do garnka z grubym dnem wlać 100 ml wody,postawić na palniku.Wsypać jabłka,polać sokiem z cytryny i co chwilę mieszając lekko je rozgotować.Dołożyć śliwki i dalej podgrzewać.Wsypać cukier,wymieszać.Na końcu wsypać agrest (mój był praktycznie przejrzały i miękki-wręcz sam spadał z krzaczka przy dotknięciu). Gotować całość na małym ogniu,aż większość soku odparuje i mus zgęstnieje.W trakcie wyjmowałam łyżką skórki śliwek,które odeszły w trakcie gotowania,choć nie jest to konieczne.Jeśli ktoś lubi słodsze musy może jeszcze dosłodzić,ale dla mnie był odpowiedni. Wykorzystałam część musu do ciasta a resztę zawekowałam.Gotujący się prosto z garnka przelałam do słoika.Szybko mocno zakręciłam i ustawiłam słoik do góry dnem do lekkiego ostygnięcia.Słoik był pojemności 720 ml.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

anemon 17.08.2012 13:30
Faktycznie na bogato i jaki ładny kolor ma Twój mus.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak