Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
łosoś wędzony
20 dag -
sałata cukrowa
2 szt -
czosnek
2 ząbki -
masło
3 łyżki -
sól, pieprz
-
śmietana kremowa 30% lub 36%
400 ml -
Żelatyna wieprzowa Prymat
-
sok z cytryny
0,5 szt
Przepis i sposób przygotowania Mus z łososia i zielonej sałaty.
Łososia zmiksować, dodać sok z cytryny i delikatnie wymieszać z połową ubitej śmietany.
W rondlu na rozpuszczonym maśle przesmażyć pokrojony czosnek, dorzucić sałatę i dalej ,smażyć mieszając. Sałata bardzo zmniejszy swoją objętość, tak do ¾ - 1szklanki, wtedy zdjąć z ognia. Masę zmiksować i doprawić do smaku solą i pieprzem.
Połączyć z resztą ubitej śmietany mieszając delikatnie packą lub łyżką.
Keksówkę, 25x6cm zwilżyć wodą, wyłożyć folią i nałożyć mus łososiowy, a następnie mus z sałaty.
Wstawić na noc do lodówki.
Przystawka na pewno zaspokoi podniebienie każdego smakosza, a my usłyszymy pochwały. Tak było w moim domu!
Komentarze (5)