Mus z łososia i zielonej sałaty.

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • łosoś wędzony

    20 dag
  • sałata cukrowa

    2 szt
  • czosnek

    2 ząbki
  • masło

    3 łyżki
  • sól, pieprz

  • śmietana kremowa 30% lub 36%

    400 ml
  • Żelatyna wieprzowa Prymat

  • sok z cytryny

    0,5 szt
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Elegancka, łatwa przystawka o ciekawym zestawieniu smakowym. Połączenie delikatnego musu z zielonej sałaty z lekko słonawym, również bajecznie delikatnym musem łososiowym jest wg mnie trafieniem w 10-tkę.Chwalę się, bo pomysł i przepis jest autorski w 100%.

Łososia zmiksować, dodać sok z cytryny i delikatnie wymieszać z połową ubitej śmietany.
W rondlu na rozpuszczonym maśle przesmażyć pokrojony czosnek, dorzucić sałatę i dalej ,smażyć mieszając. Sałata bardzo zmniejszy swoją objętość, tak do ¾ - 1szklanki, wtedy zdjąć z ognia. Masę zmiksować i doprawić do smaku solą i pieprzem.
Połączyć z resztą ubitej śmietany mieszając delikatnie packą lub łyżką.
Keksówkę, 25x6cm zwilżyć wodą, wyłożyć folią i nałożyć mus łososiowy, a następnie mus z sałaty.
Wstawić na noc do lodówki.

Przystawka na pewno zaspokoi podniebienie każdego smakosza, a my usłyszymy pochwały. Tak było w moim domu!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
MagdaXXX 20.10.2013 10:25
niezły pomysł
Beata999 08.10.2013 19:41
Bardzo interesująca i oryginalna kompozycja .Zapisuję!
Maria 70 08.10.2013 19:23
Od samego patrzenia rozpływa się w ustach.Pięknie wygląda.
elka72 08.10.2013 18:30
Wygląda pysznie i tak delikatnie:)
6zer 08.10.2013 17:39
apetycznie sie prezentuje

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat