Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mus z kokosową czekoladą

3.0
(11)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

czekolada biała 10 dag
czekolada gorzka 8 dag
śmietanka kremowa 450 ml
truskawki świeże 30 dag
cukier puder 3 łyzki
mleko 3,2% 1/2 szklanki
wiórki kokosowe 4 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Mus z kokosową czekoladą

Kroki postępowania

1
Wiórki kokosowe wsypać na suchą czystą patelnie i uprażyć na jasno-złoty kolor cały czas mieszając uważać aby nie spalić. Gorzką czekoladę połamać przełozyc do miseczki i wstawić do goracej kąpieli wodnej i rozpuścić dolewając 2 łyżeczki śmietanki,gdy czekolada będzie płynna wsypać uprażone wiórka i wymieszać.
Krok 1 - Mus z kokosową czekoladą foto
2
Truskawki umyć oczyścić z szypułek odłożyć kilka do dekoracji.Jedną trzecią zmiksować blenderem a resztę pokroić na kawałki nożem. Białę czekoladę połamać wlać mleko i rozpuscić ją na małym ogniu w rondelku.

Kremówkę ubijamy z cukrem na sztywno łączymy z rozpuszczoną białą czekoladą i musem truskawkowym,na koniec dodając truskawki pokrojone na kawałeczki.
Krok 2 - Mus z kokosową czekoladą foto
3
Mus z białą czekoladą wylać do pucharków a na wierzch polać kokosową czekoladą .Udekorować pozostałymi truskawkami i listkami świeżej mięty.
Gotowy deser włożyć do lodówki na 2-3 godziny w celu mocnego schłodzenia.Potem wyciagamy i mamy wspaniały letni deser z czekoladą i owocami.
Krok 3 - Mus z kokosową czekoladą foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wojt@s
Wojt@s 16.07.2013 15:02
bardzo ciekawe
Kolorowa 22.06.2013 17:55
Przepiękne róże !!
Konczi 21.06.2013 16:37
smaczny deser :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak