Mus z jabłek do słoików

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jabłka

    2 kg
  • cukier

    1/2 kg
  • woda

    1/2 szklanki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Jabłka obieramy, usuwamy gniazdka nasienne i kroimy na małe kawałki. Przekładamy do garnka i zalewamy wodą. Gotować tak długo aż się jabłka rozpadną a woda wyparuje. Dodajemy cukier i ciągle mieszając gotujemy jeszcze ok 10 minut. Gorące jabłka przekładamy do słoików, zakręcamy i pasteryzujemy ok. 20 minut. Po ugotowaniu odwracamy do góry dnem i zostawiamy tak na noc.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Konczi 18.07.2012 12:30
pyszny mus !
iziona 18.07.2012 07:44
Tylko ja jabłek nie obieram, a potem gorące przecieram przez przecierak, mniej pracy, a skórka potem zostanie na sitku.
iziona 18.07.2012 07:42
Ja z takim musem też walczyłam wczoraj, ale jeszcze będę robić drugą turę

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat