Mus jabłkowy z miodem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • papierówka

    3 kg
  • miód

    6 lyzek
  • cukier waniliowy

    15 g
  • woda

    1 szklanka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

abłka myjemy i obieramy. Kroimy na ćwiartki i usuwamy gniazda nasienne. Następnie kroimy na mniejsze kawałki. Wrzucamy do garnka, zalewamy je wodą i dusimy do rozgotowania. Możemy pomóc sobie praską do ziemniaków i trochę porozbijać kawałki jabłek. Dodajemy miód i cukier waniliowy (u mnie taki co sama robiłam). Gorący mus przekładamy do wyparzonych słoików. Zakręcamy i słoiki pasteryzujemy ok. 15 minut. W zeszłym roku nie pasteryzowałam słoików, bo ładnie zassały na gorąco i po kilku dniach jabłka zaczęły fermentować, a każdy słoik który otwierałam strzelał we mnie :) Dlatego jabłuszka musimy pasteryzować :)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (9)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
paniusiaewa 13.12.2016 12:27
babciny i już mój przepis. Polecam, bo potem na szybkiego do ciasta jak znalazł.
gacopierz23 18.03.2015 11:51
zdrowe połączenie
ben-ka 25.02.2015 11:33
Z dodatkiem miodu jeszcze nie robiłam, ale kto wie....może spróbuję:)
kloruś 28.12.2014 18:26
godna wypróbowania propozycja. Super!
Mama niejadka 25.12.2014 19:49
Ciekawy w smaku pewnie jest :)
Wacław 24.12.2014 13:13
poprosze o słoiczek ;)
gosia561 23.12.2014 15:31
doskonały mus
Renataj 23.12.2014 10:37
Ciekawy pomysł - nigdy do musu nie dodawałam cukru waniliowego i miodu. Muszę wypróbować.
Renata9 23.12.2014 08:47
bardzo smaczny deserek

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat