Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mus jabłkowy - pieczony

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jabłka 2 kg
sok z cytryny 100 ml
cukier kryształ do smaku

Porada

Mus można doprawić do smaku zmielonym cynamonem, cukrem waniliowym lub kardamonem.

Przepis i sposób przygotowania na: Mus jabłkowy - pieczony

Jabłka umyć, pokroić na ćwiartki i wyciąć gniazda nasienne. Nie obierać! Cząstki jabłek włożyć do rękawa foliowego, wlać 2-3 łyżki wody i zabezpieczyć folię.
Włożyć do gorącego piekarnika i piec do czasu, aż jabłka będą zupełnie miękkie - czas pieczenia zależny jest od gatunku użytych jabłek.
Pozostawić do ostygnięcia, przeciąć folię i wszystko przełożyć do blendera - zmiksować bardzo starannie. Gotowy mus przetrzeć przez sitko, przelać do garnka, dodać sok ze świeżych cytryn i zagotować. Mus przyprawić do smaku cukrem i przelać do słoiczków - zapasteryzować.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Habibi 03.09.2016 11:43
ja go łyżką ze słoika wyjadam ;) ale idealnie sprawdza się też do naleśników czy gofrów :)
Ola1984 19.11.2015 00:04
Idealny do deserów :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak